Nazwa rośliny
Pelargonia pachnąca (łac. Pelargonium graveolens) znana też jako anginka, geranium, anginowiec
Systematyka
bodziszkowate > pelargonia > pelargonia pachnąca

Wygląd pelargonii pachnącej

Pochodzenie:
Afryka Wschodnia, Afryka Południowa
Roczne przyrosty:
20 cm - 30 cm
Maksymalna wysokość:
80 cm - 100 cm
Maksymalna szerokość:
40 cm - 50 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
2 lata


Pokrój pelargonii pachnącej:
rozłożysty, rozkrzewiony, rozgałęziony, wzniesiony, krzaczasty
Cechy charakterystyczne:
przyciąga zwierzęta
odstrasza zwierzęta
zimozielona
ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, ozdobne liście, lecznicze
Kolor kwiatów:
biały, jasnofioletowy, jasnoróżowy, bladopurpurowy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla pelargonii pachnącej

Termin sadzenia:
maj
Rozstaw przy sadzeniu:
30 cm - 50 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki wierzchołkowe, nasiona
Dodatkowe informacje:
Wysiew nasion wykonuje się w styczniu-lutym, a wysadzanie i wystawianie pelargonii na zewnątrz jest możliwe dopiero po ostatnich przymrozkach, czyli zwykle w drugiej połowie maja.


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, piaszczysta, piaszczysto-próchniczna
Odczyn pH gleby:


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, roślina doniczkowa, w pojemnikach, kompozycje

Pielęgnacja pelargonii pachnącej

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz do roślin kwitnących, do pelargonii. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
W porównaniu z innymi pelargoniami, pelargonia pachnąca ma mniejsze zapotrzebowanie na wodę. Między kolejnymi podlewaniami ziemia powinna lekko przeschnąć. Nie należy doprowadzać do zamoczenia liści.
Zimowanie
Aby pelargonia pachnąca ponownie bujnie zakwitła, powinna spędzić zimę w chłodniejszym pomieszczeniu, ale nie poniżej 5 stopni.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
lecznicza