Nazwa rośliny
Peperomia czworokątna (łac. Peperomia quadrangularis) znana też jako peperomia angulata, pieprzówka czworokątna
Systematyka
pieprzowate > peperomia > peperomia czworokątna

Wygląd peperomii angulata

Pochodzenie:
Ameryka Środkowa, północne rejony Ameryki Południowej, Karaiby, Antyle
Roczne przyrosty:
5 cm - 10 cm
Maksymalna wysokość:
20 cm - 30 cm
Maksymalna szerokość:
20 cm - 30 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
5 lat


Pokrój peperomii angulata:
rozłożysty, rozkrzewiony, kępiasty, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
przyciąga zwierzęta
zimozielona
ciekawy pokrój, ozdobne liście, zimozielona
Kolor kwiatów:
jasnozielony
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
jajowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla peperomii angulata

Termin sadzenia:
kwiecień, maj, czerwiec, lipiec
Rozstaw przy sadzeniu:
20 cm - 30 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki wierzchołkowe, sadzonki liściowe


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, lekko wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, roślina doniczkowa, w pojemnikach, kompozycje

Pielęgnacja peperomii angulata

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXIIkoniec maja
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Młode rośliny przesadza się zwykle każdego roku do nieco większej doniczki. Starszym egzemplarzom wystarczy często wymiana wierzchniej warstwy ziemi.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz do roślin zielonych. Nawozić raz w miesiącu.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
Podłoże powinno być lekko wilgotne, ale nigdy mokre.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: