Peperomia tępolistna znana pod łacińską nazwą peperomia obtusifolia to bylina.
Inne nazwy peperomii tępolistnej to między innymi pieprzówka tępolistna
Jej miejsce pochodzenia to Ameryka Środkowa i Ameryka Południowa, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak mieszkanie, ogród zimowy i oranżeria.
Podstawowymi walorami peperomii tępolistnej są ciekawy pokrój, ozdobne liście i zimozielona. Pieprzówka tępolistna jest niejadalna.
Pieprzówka tępolistna rośnie rocznie od 5 do 10 cm i po 5 latach osiąga wysokość od 15 do 30 cm i szerokość od 20 do 40 cm. Pokrój peperomii tępolistnej jest
rozkrzewiony, kępiasty i wzniesiony.
Pieprzówka tępolistna ma kwiaty w kolorach takich jak jasnozielony
które kwitną w miesiącach kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień, październik i listopad.
Liście rośliny są
zielone
i
jajowate
Pieprzówka tępolistna to roślina, którą sadzimy w
kwietniu
,
maju
,
czerwcu
i
lipcu
.
Pieprzówka tępolistna najbardziej lubi stanowisko jasne, a sama uprawa jest łatwa.
Idealny odczyn gleby to lekko kwaśny.
Roślina jest średnio wrażliwa na choroby i szkodniki.
Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to
a najczęściej niszczące ją szkodniki to wełnowce i przędziorki.
pieprzówka tępolistna wymaga nawożenia i nie potrzebuje cyklicznego przycinania.