Nazwa rośliny
Pietruszka zwyczajna (łac. Petroselinum crispum) znana też jako pietruszka korzeniowa, pietruszka
Systematyka
selerowate > pietruszka > pietruszka zwyczajna

Wygląd pietruszki zwyczajnej

Pochodzenie:
Europa Południowo-Wschodnia
Roczne przyrosty:
30 cm - 90 cm
Maksymalna wysokość:
30 cm - 90 cm
Maksymalna szerokość:
10 cm - 20 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
2 lata


Pokrój pietruszki zwyczajnej:
wyprostowany, rozkrzewiony, kępiasty, półkulisty, wzniesiony
Kolor kwiatów:
zielonożółty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla pietruszki zwyczajnej

Termin sadzenia:
kwiecień, maj, listopad
Rozstaw przy sadzeniu:
5 cm - 30 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona
Dodatkowe informacje:
Nasiona wysiewa się do gruntu wczesną wiosną albo późną jesienią.


Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, świeża
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -23 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty, rabata warzywna

Pielęgnacja pietruszki zwyczajnej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Poza dawką kompostu podczas przygotowywania rabaty do siewu pietruszki, dodatkowe nawożenie nie jest potrzebne.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Pietruszka zwyczajna potrzebuje regularnego podlewania, ale nie znosi zastoju wody.
Ochrona zimowa
Niektóre odmiany pietruszki wymagają lekkiego okrycia na zimę.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
jadalna, lecznicza, przyprawowa
Typ pożytku:
liście, korzeń
Termin zbiorów:
kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień, październik, listopad