Owoce pigwy
gruszkowej wyglądają ciekawie i mają bardzo wiele składników odżywczych.
Chociażby dlatego warto sadzić w ogrodzie drzewko, ale to nie jest jedyny
powód. Pigwa gruszkowa bardzo ładnie wygląda, a ze względu na powolny wzrost
nadaje się do małego ogrodu. Dowiedz się, jak wygląda uprawa pigwy gruszkowej.
Jeśli szukasz więcej
porad i inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o pigwach.
Pigwa gruszkowa (Cydonia oblonga var. pyriformis) – opis gatunku
Pigwa gruszkowa –
kilka słów o gatunku
Pigwa pospolita to bardzo ładne drzewko, które kusi nas
aromatycznymi, ładnie prezentującymi się owocami. Czasami kojarzy nam się z
niskimi krzewami, które rodzą ładne, kuliste owoce przypominające nieco morele.
Jednakże to jest pigwowiec – zupełnie inny gatunek. Pigwa pospolita (Cydonia oblonga var. pyriformis) to
wysokie drzewo, które w naszych warunkach klimatycznych osiąga maksymalnie 2,5
m i wydaje bardzo duże owoce, które mogą mieć nawet 1 kg wagi!
Pigwa gruszkowa swoją nazwę zawdzięcza temu, że jej owoce
mają gruszkowaty kształt i żółtą skórkę. Pod nią kryje się aromatyczny miąższ,
dość twardy i cierpki, który jednak potrafi rzucić urok na nas swoim smakiem.
Owoce pigwy nie nadają się do zjadania bezpośrednio, dopiero po przemarznięciu
i przetworzeniu tracą goryczkę. Są jednak idealne do przetworów. Drzewko
kwitnie w maju i czerwcu, ma bardzo ładne, różowo-brzoskwiniowe kwiaty, dlatego
bardzo ładnie wygląda.
Właściwości pigwy
gruszkowej
Owoce pigwy gruszkowej od wieków są cienione ze względu na
swoje właściwości przetwórcze i wartości odżywcze. Mają bardzo wiele witamin,
zwłaszcza C, PP, B1 i B2. Wykazuje także pewną zawartość prowitaminy A.
Dodatkowo zawiera także składniki odżywcze, zwłaszcza potas, żelazo i wapń.
Badania wskazują, że pigwa wykazuje właściwości regenerujące
organizm. Wpływa korzystnie na pracę wątroby, obniża poziom „złego”
cholesterolu. Ma lekkie działanie uspokajające i prawdopodobnie nieco zwiększa
apetyt, dlatego przetwory z pigwy gruszkowej podaje się niejadkom.
Odmiany pigwy
gruszkowej
Pigwa pospolita (Cydonia
olbonga) to roślina, która doczekała się stworzenia wielu różnych odmian.
Niewiele z nich ma nazwy komercyjne, sadzonki pigwy gruszkowej można spotkać w
sklepie po prostu z nazwą gatunku. Większość sprzedawanych drzewek to odmiany o
dużych owocach, takich które mają powyżej 200 g, dlatego odmiany doczekały się
nazwy „wielkoowocowych”. Czasami można spotkać się z nazwami starych odmian
pigwy, jak ‘Bereczki’, ‘Champion’ czy ‘Konstantynopol’. Wymienione odmiany
pigwy są bardzo stare, powstały w XIX wieku.
Można znaleźć błędną informację, że jedną odmianą jest pigwa
jabłkowa. Nic bardziej mylnego, jest to inny wariant tego samego gatunku. Pigwa
jabłkowa (Cydonia oblonga var. maliformis) to nic innego jak pigwa
pospolita o innym kształcie owoców niż pigwa gruszkowa. W tym wypadku są one
bardziej kuliste, mają spłaszczony dół i przypominają jabłka. Ich zastosowanie
i wykorzystanie jest identyczne.
Pigwa gruszkowa – pielęgnacja
Sadzonki pigwy
gruszkowej
Drzewko można kupić w wielu różnych sklepach ogrodniczych i
szkółkach. Zdarza się także, że sadzonki pojawiają się także w supermarketach.
Sadzonki z reguły mają kilkadziesiąt centymetrów. Warto kupować te balotowane
lub w pojemniku – nagi korzeń oznacza większe prawdopodobieństwo uszkodzeń
mechanicznych i wysychania.
Drzewo sadzi się wiosną, wybierając stanowisko ciepłe i
osłonięte przed wiatrem. Warto zapewnić jej także odpowiednie podłoże. Pigwa ma
co do niego duże wymagania, ale optymalne warunki oznaczają duży plon i lepiej
wycukrzone owoce. Dobrze rośnie na glebie żyznej i dobrze zdrenowanej. Nie lubi
podłoża, w którym zatrzymuje się woda, dlatego warto zrobić warstwę drenażu pod
sadzonkę. Lubi gleby wilgotne i lekkie, wymaga kwaśnego odczynu pH, które można
jej zapewnić dodając do podłoża torf wysoki. Od razu po posadzeniu należy
wykonać cięcie, skracając drzewko do 70-80 cm wysokości.
Pielęgnacja pigwy
gruszkowej
Najważniejsze zabiegi w pielęgnacji pigwy gruszkowej to cięcie
i podlewanie. Jest to drzewo, które lepiej rośnie i jest bardziej plenne pod
warunkiem odpowiedniego przycinania. Skracane pędy rodzą więcej owoców.
Najczęściej pigwę prowadzi się w koronie prawie naturalne. Cięcie powinno się
przeprowadzać dwa razy w roku.
Podlewanie także jest bardzo ważnym zabiegiem. Nie można
dopuścić do tego, by jej korzenie wyschły, wtedy całe drzewko błyskawicznie
zacznie chorować. Roślina nie wymaga corocznego nawożenia, wręcz przeciwnie, na
glebach żyznych łatwo ją przenawozić. Źle reaguje zwłaszcza na nadmiar azotu w
podłożu. Jesienią można podawać roślinie nawóz do roślin ozdobnych o
właściwościach zakwaszających podłoże. Dzięki temu drzewo lepiej przetrwa
zimowe chłody.
Pigwa gruszkowa wielkoowocowa –
zastosowanie
Owoce pigwy
gruszkowej – zastosowanie
Właściwości pigwy i jej niezwykły smak sprawiają, że bardzo
często wykorzystuje się ją w kuchni. Przede wszystkim służy do robienia różnych
przetworów, zwłaszcza dżemów i konfitur. Przetwory z pigwy gruszkowej
najczęściej powinny zawierać bardzo dużo cukru, żeby nie były cierpkie i
kwaśne. Pigwa pospolita zawiera bardzo wiele pektyn, dzięki którym można zrobić
z niej naturalną galaretkę. Bardzo dużym powodzeniem cieszy się także nalewka i
kompoty, ponieważ mają przykwaskowy smak, bardzo orzeźwiający. Sprawdź także ten artykuł z
przepisami na przetwory z pigwy.
Pigwę stosowano także do robienia różnego rodzaju herbat i
leków ziołowych, które wykorzystuje się przy leczeniu zapaleń gardła – owoce
zawierają substancje bakteriobójcze. Wyciągi z pigwy znajdują zastosowanie
także w kosmetyce.
Nalewka z pigwy
gruszkowej
Nalewka z pigwy gruszkowej jest o wiele mniej popularna niż
nalewka z owoców pigwowca, ale warto ją wypróbować. Ma niezwykły smak – lekko
przypomina smak gruszkówki, jednak jest bardziej kwaskowata i wyrazista.
Podstawowy przepis jest bardzo prosty:
- 1 l wódki,
- 1 kg owoców pigwy bez pestek,
- 0,5 kg cukru.
Owoce wystarczy umyć, przekroić na cząstki i usunąć z nich
pestki. Do nalewki możesz także dodać nieco miodu, będzie smaczniejsza, a jeśli
dodasz trochę rumu, będzie przypominała popularną nalewkę proboszczówkę.
- Umyte owoce włóż do słoja
i zasyp cukrem. Odstaw na 2-3 dni.
- Jak pigwa puści sok,
zalej całość wódką i odstaw w chłodne miejsce. Co 2-3 dni potrząsaj.
- Po 4 tygodniach możesz spróbować. Smacznego!