Nazwa rośliny
Pigwa pospolita gruszkowata (łac. Cydonia oblonga f. pyriformis) znana też jako pigwa gruszkowa
Systematyka
różowate > pigwa > pigwa pospolita f. gruszkowata

Wygląd pigwy gruszkowej

Pochodzenie:
Azja Południowo-Zachodnia
Roczne przyrosty:
10 cm - 20 cm
Maksymalna wysokość:
300 cm - 500 cm
Maksymalna szerokość:
200 cm - 400 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
20 lat


Pokrój pigwy gruszkowej:
rozłożysty, rozgałęziony, wzniesiony, nieregularny
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
biały, jasnoróżowy
Wielkość i forma kwiatów:
pojedyncze
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
jajowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla pigwy gruszkowej

Termin sadzenia:
kwiecień, maj, październik, listopad
Rozstaw przy sadzeniu:
200 cm - 300 cm
Sposób rozmnażania:
szczepienie, okulizacja


Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, piaszczysto-gliniasta
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -23 °C


Nadaje się na:

Pielęgnacja pigwy gruszkowej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Pigwa ma płaski system korzeniowy i dobrze znosi przesadzanie.
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
W przeciwieństwie do jabłoni i gruszy pigwa nie wymaga regularnego przycinania. Wystarczy od czasu do czasu prześwietlenie korony, a u starszych krzewów skrócenie pędów w celu odmłodzenia.
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
W okresach suszy potrzebne jest podlewanie pigwy, zwłaszcza młodych krzewów.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
owoce
Termin zbiorów:
wrzesień, październik
Przepisy kulinarne: