Pigwowce Chaenomeles to krzewy liściaste,
należące do rodziny różowatych. Znane są 4 gatunki roślin, z czego w Polsce
uprawiane są pigwowiec japoński, pigwowiec okazały oraz pigwowiec pośredni.
Ozdobą krzewów są duże owoce, kształtem przypominające jabłka. Łatwa uprawa
pigwowca i niewielkie wymagania, czynią z rośliny wspaniałą roślinę dekorującą
nasz ogród i nadającą się na żywopłoty. Pigwa japońska dostarcza owoców, z
których można przyrządzić smaczne domowe przetwory.
Jeśli szukasz więcej
inspiracji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o krzewach do ogrodu.
Uprawa
pigwowca – wymagania i pielęgnacja rośliny
Pigwowiec
japoński Chaenomeles japonica jest
rozłożystym ciernistym krzewem, wywodzącym się z Japonii. Dorasta do około 1. m
wysokości. Od marca do kwietnia wytwarza ozdobne duże kwiaty, o intensywnie
czerwonej barwie, których średnica przekracza 3 cm. Dekoracyjne żółte owoce,
nadają się do sporządzenia przetworów, o dużych walorach smakowych i zdrowotnych.
Równie
atrakcyjnymi krzewami są pigwowiec okazały Chaenomeles
speciosa, pochodzący z Chin i z Tybetu, oraz pigwowiec pośredni Chaenomeles x superba, będący mieszańcem
pigwowca japońskiego i pigwowca okazałego. Charakterystyczną cechą gatunków są
duże czerwone kwiaty oraz jadalne owoce, pojawiające się we wrześniu i w
październiku. Rośliny mają wiele interesujących odmian.
Krzew
pigwowca japońskiego zdobią kwiaty i soczyście zielone skórzaste błyszczące
liście, opadające na zimę. Jesienią pigwowiec czerwony owocuje, a jabłkowate
aromatyczne owoce zdobią ogród przez zimę. Pigwa japońska preferuje słoneczne
oraz lekko zacienione stanowiska, o umiarkowanie wilgotnym podłożu. Preferuje
gleby cięższe. Uprawa pigwowca nie jest trudna. Krzewy sadzi się wiosną lub
jesienią. Nie wymagają cięcia, bowiem kwitną na wieloletnich pędach. A może
zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie berberysu zwyczajnego?
Pigwowiec
czerwony – odmiany Chaenomeles japonica
- Pigwowiec japoński
‘Red Joy’ – cierniste krzewy liściaste dorastają do 50 cm wysokości. Ozdobą
rośliny są drobne błyszczące liście oraz duże, 3-cm czerwone pachnące kwiaty,
pojawiające się w marcu i w kwietniu, przed rozwojem liści. Owoce ‘Red Joy’ są
jadalne. Zdobią krzew pigwowca żółtymi aromatycznymi owocami. Wymagania rośliny
dotyczą słonecznego lub lekko zacienionego stanowiska oraz wilgotnej gleby.
Krzewy sprawdzą się jako oryginalna ozdoba niewielkich ogrodów, do nasadzeń w
przestrzeni publicznej oraz na niskie żywopłoty.
- Pigwowiec japoński
‘Sargentii’ – odmiana wyróżnia się szerokim pokrojem. Roślina osiąga około 1,5
m szerokości oraz 0,8 m wysokości. Zanim pojawią się drobne liście, na
ciernistym krzewie zakwitną się jasnopomarańczowe kwiaty – w marcu i w
kwietniu. Pigwa japońska owocuje jesienią, a jej duże zielonożółte owoce, z
czerwonym rumieńcem, są wykorzystywane na galaretki, do sporządzenia nalewek i
wina.
- Pigwowiec japoński ‘Cido’ - jest krzewem wytwarzającym jasnożółte
owoce zawierające witaminę C oraz pektyny, pozytywnie wpływające na zdrowie
człowieka. Z owoców produkuje się wino z pigwy, smaczne nalewki i galaretki. Tę
odmianę uprawia się na nadbałtyckich plantacjach. ‘Cido’ dorasta do 1 m
wysokości oraz 2 m szerokości. Wymagania uprawowe to ciepłe, słoneczne stanowisko,
o umiarkowanie wilgotnym podłożu. Pielęgnacja polega na cięciu wybujałych
bocznych pędów. Sprawdź także artykuł o uprawie klonu tatarskiego.
Przetwory z pigwowca – nalewka i wino z pigwy
Nalewka z pigwy
Składniki do
sporządzenia nalewki: około 2 kg owoców, 1 pomarańcza, 35 dag cukru, 1 litr
niegazowanej wody oraz spirytus, o mocy 70% i 10 ml ciemnego rumu. Na smaczną i
zdrową nalewkę wybieramy dojrzałe i nieuszkodzone owoce pigwowca japońskiego.
Dokładnie myjemy je, po czym ostrym nożem dzielimy na cząstki i usuwamy pestki.
Po zalaniu wodą, owoce gotujemy, a po wystudzeniu, wyciskamy sok. Dodajemy do
soku cukier, rum i spirytus. Nalewkę przelewamy do gąsiora i odstawiamy na 3
tygodnie, od czasu do czasu mieszając całość.
Po zalecanym
czasie dorzucamy do nalewki sok z pomarańczy i cienko obraną skórkę
pomarańczową. Odstawiamy gąsior na 30 dni, w chłodne i ciemne miejsce. Po
upływie miesiąca nalewkę przelewamy do butelek i zamykamy korkiem. Nalewka z
pigwy najlepiej będzie smakować po dłuższym leżakowaniu.
Gotowa
nalewka z pigwowca, o złocistej barwie, jest aromatyczna, ma łagodny smak i
najlepiej smakuje po schłodzeniu do 10-12 stopni Celsjusza. Codzienne wypijanie
½ kieliszka korzystnie wpłynie na nasze zdrowie – obniży ciśnienie krwi,
wzmocni serce i ureguluje pracę układu pokarmowego. A może zainteresuje cię
także nalewka z pigwy i przepis na nią w tym artykule?
Wino z pigwy
Do
wyprodukowania wina będziemy potrzebować: około 3. kg owoców pigwowca, 2 kg
cukru oraz pożywkę dla drożdży winiarskich i drożdże winiarskie. Dojrzałe i
pozbawione pestek, pokrojone owoce, gotujemy i po otrzymaniu soku, przelewamy
go do dużej butli. Wytłoczyny raz jeszcze przelewamy wrzątkiem, studzimy i
dolewamy do całości. Cukier dzielimy na 2. części. ½ kg wsypujemy do butli
natychmiast, wraz z przegotowaną wodą, drożdżami i pożywką. W butli powinno
znajdować się około 5 litrów zawartości. W butli zacznie zachodzić proces
burzliwej fermentacji.
Resztę cukru
dosypujemy po upływie 10 dni. Po około 3 tygodniach oznaki burzliwej
fermentacji ustaną. Cicha fermentacja, trwająca około 30 dni, zakończy się
zanikiem piany, przestaną wydzielać się gazy, a owoce opadną na dno butli.
Możemy przystąpić do ściągania czystego wina. Po następnym zlaniu wina, co
nastąpi po około 3. miesiącach, przelewamy je do ciemnych butelek i korkujemy.
Im dłużej pozwolimy winu leżakować, tym lepszy produkt otrzymamy. Po upływie
roku możemy przystąpić do degustacji znakomitego i zdrowego trunku o mocy 13 %. A może zainteresuje cię także ten artykuł o przetworach z pigwowca?