Nazwa rośliny
Piwonia chińska (łac. Paeonia lactiflora) znana też jako peonia, róża bez kolców
Systematyka
piwoniowate > piwonia > piwonia chińska

Wygląd piwonii chińskiej

Pochodzenie:
Chiny Północne, Syberia Południowa
Roczne przyrosty:
50 cm - 110 cm
Maksymalna wysokość:
50 cm - 110 cm
Maksymalna szerokość:
50 cm - 80 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój piwonii chińskiej:
wyprostowany, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, przyjemny zapach
Kolor kwiatów:
różowy, biały, żółty, purpurowy, karminowy
Wielkość i forma kwiatów:
pojedyncze
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla piwonii chińskiej

Termin sadzenia:
sierpień, wrzesień
Rozstaw przy sadzeniu:
50 cm - 90 cm
Sposób rozmnażania:
podział


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:

Pielęgnacja piwonii chińskiej

Trudność uprawy:
trudny
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Piwonia jest bardzo wrażliwa na przesadzanie. W odróżnieniu od wielu innych bylin, może rosnąć w jednym miejscu przez wiele lat.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, fosforowo-potasowy, kompost. Nawozić raz w miesiącu.
Nadmiar nawozu azotowego może zaszkodzić piwonii.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Gleba nie powinna przesychać.
Jesienią ścina się liście, aby zapobiegać rozprzestrzeniania się chorób grzybowych.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: