Nazwa rośliny
Piżmian jadalny (łac. Hibiscus esculentus) znana też jako okra, ketmia jadalna, gombo
Systematyka
ślazowate > piżmian > piżmian jadalny

Wygląd piżmianu jadalnego

Pochodzenie:
Etiopia
Roczne przyrosty:
100 cm - 200 cm
Maksymalna wysokość:
100 cm - 200 cm
Maksymalna szerokość:
30 cm - 60 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój piżmianu jadalnego:
wyprostowany, rozłożysty, rozgałęziony, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
jasnożólty
Wielkość i forma kwiatów:
pojedyncze
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla piżmianu jadalnego

Termin sadzenia:
maj
Rozstaw przy sadzeniu:
25 cm - 35 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona, rozsada
Dodatkowe informacje:
Nasiona piżmianu jadalnego wysiewa się w kwietniu do doniczek, a wysadza do gruntu pod koniec maja - najlepiej pod osłonami.


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty, kompozycje

Pielęgnacja piżmianu jadalnego

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, do roślin kwitnących. Nawozić raz w tygodniu.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Należy zapewnić roślinie podłoże stale umiarkowanie wilgotne.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
owoce
Termin zbiorów:
lipiec, sierpień