Nazwa rośliny
Plumeria czerwona (łac. Plumeria rubra) znana też jako kwiat lei
Systematyka
toinowate > plumeria > plumeria czerwona

Wygląd plumerii czerwonej

Pochodzenie:
Meksyk Południowy, Ameryka Środkowa, Portoryko, Małe Antyle
Roczne przyrosty:
10 cm - 30 cm
Maksymalna wysokość:
400 cm - 700 cm
Maksymalna szerokość:
300 cm - 500 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
15 lat
W uprawie doniczkowej w mieszkaniu plumeria czerwona osiąga zwykle nie więcej niż 150 cm wysokości. Możliwa jest uprawa w dużych pojemnikach, które na okres zimy są przenoszone do ciepłego pomieszczenia.


Pokrój plumerii czerwonej:
wyprostowany, rozłożysty, rozgałęziony, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
zimozielona
ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, ozdobne liście
Kolor kwiatów:
różowy
Wielkość i forma kwiatów:
pojedyncze
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
eliptyczne
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla plumerii czerwonej

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień
Rozstaw przy sadzeniu:
50 cm - 80 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, nasiona


Gleba:
gliniasta, przepuszczalna, żyzna, piaszczysta
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:
soliter, roślina doniczkowa, w pojemnikach

Pielęgnacja plumerii czerwonej

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Przesadzanie plumerii jest potrzebne co 2-5 lat.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz do roślin kwitnących. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Należy stosować do połowy rozcieńczony nawóz.
Podlewanie
Obfite zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Należy zapewnić roślinie regularne nawadnianie, jednak między podlewaniami wierzchnia warstwa ziemi powinna przeschnąć.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz na 2 tygodnie.
Warunkiem utworzenia nowych pąków jest okres spoczynku. Podlewanie w tym czasie należy ograniczyć i chociaż roślina zrzuci dużo liści, to w następnym sezonie je odtworzy.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: