Pomidor koktajlowy 'Koralik' znana pod łacińską nazwą solanum lycopersicum 'koralik' to roślina jednoroczna.
Inne nazwy pomidora 'koralik' to między innymi pomidor koralik
Jej miejsce pochodzenia to Polska, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak ogród przydomowy, balkon, taras, ogród wiejski, ogród warzywny i ogród naturalny.
Podstawowymi walorami pomidora 'koralik' są ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, ozdobne liście, ozdobne owoce, pokarm dla owadów i jadalne owoce. Pomidor koralik jest jadalna.
Pomidor koralik rośnie rocznie od 40 do 60 cm i po 1 roku osiąga wysokość od 40 do 60 cm i szerokość od 30 do 50 cm. Pokrój pomidora 'koralik' jest wyprostowany, rozłożysty, rozkrzewiony, rozgałęziony i wzniesiony.
Pomidor koralik ma kwiaty w kolorach takich jak żółty które kwitną w miesiącach lipiec, sierpień i wrzesień. Liście rośliny są zielone i złożone
Pomidor koralik to roślina, którą sadzimy w maju . Pomidor koralik najbardziej lubi stanowisko słoneczne. Idealny odczyn gleby to obojętny lub lekko kwaśny. Roślina jest bardzo odporna na choroby i szkodniki.
Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to a najczęściej niszczące ją szkodniki to mszyce, przędziorki, wciornastki i stonka ziemniaczana. pomidor koralik wymaga nawożenia i nie potrzebuje cyklicznego przycinania.Wygląd pomidora 'Koralik'
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, ozdobne liście, ozdobne owoce, pokarm dla owadów, jadalne owoce
Sadzenie i stanowisko dla pomidora 'koralik'
Pielęgnacja pomidora 'Koralik'
Terminy
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kiedy można sadzić? | ||||||||||||
Kiedy kwitnie? | ||||||||||||
Terminy zbiorów | ||||||||||||
Nawożenie | ||||||||||||
Nawóz
wieloskładnikowy,
do pomidorów,
organiczny.
Nawozić raz na 2 tygodnie. |
||||||||||||
Podlewanie | ||||||||||||
Obfite zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj codziennie. Ważne jest regularne podlewanie pomidorów, ponieważ zarówno niedobór wody, jak i jej nadmiar odbija się negatywnie na jakości owoców. |