Pomidor 'Brutus' znana pod łacińską nazwą solanum lycopersicum 'brutus' to roślina jednoroczna.
Inne nazwy pomidora 'brutus' to między innymi pomidor brutus
Jej miejsce pochodzenia to Czechy, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak ogród przydomowy, ogród wiejski, ogród warzywny i ogród naturalny.
Podstawowymi walorami pomidora 'brutus' są ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, ozdobne liście, ozdobne owoce, pokarm dla owadów i jadalne owoce. Pomidor brutus jest jadalna.
Pomidor brutus rośnie rocznie od 120 do 250 cm i po 1 roku osiąga wysokość od 120 do 250 cm i szerokość od 60 do 120 cm. Pokrój pomidora 'brutus' jest wyprostowany, rozkrzewiony, kępiasty, rozgałęziony i wzniesiony.
Pomidor brutus ma kwiaty w kolorach takich jak żółty które kwitną w miesiącach czerwiec, lipiec, sierpień i wrzesień. Liście rośliny są zielone i złożone
Pomidor brutus to roślina, którą sadzimy w maju . Pomidor brutus najbardziej lubi stanowisko słoneczne, a sama uprawa jest umiarkowanie trudny. Idealny odczyn gleby to obojętny lub lekko kwaśny. Roślina jest dobra odporność na choroby i szkodniki.
Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to a najczęściej niszczące ją szkodniki to mszyce, nicienie i stonka ziemniaczana. pomidor brutus wymaga nawożenia i nie potrzebuje cyklicznego przycinania.Wygląd pomidora 'Brutus'
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, ozdobne liście, ozdobne owoce, pokarm dla owadów, jadalne owoce
Sadzenie i stanowisko dla pomidora 'brutus'
Pielęgnacja pomidora 'Brutus'
Terminy
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kiedy można sadzić? | ||||||||||||
Kiedy kwitnie? | ||||||||||||
Terminy zbiorów | ||||||||||||
Nawożenie | ||||||||||||
Nawóz
wieloskładnikowy,
do pomidorów,
organiczny.
Nawozić raz na 2 tygodnie. |
||||||||||||
Podlewanie | ||||||||||||
Obfite zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj codziennie. Ważne jest regularne podlewanie pomidorów, ponieważ zarówno niedobór wody, jak i jej nadmiar odbija się negatywnie na jakości owoców. |