Nazwa rośliny
Portulaka pospolita (łac. Portulaca oleracea) znana też jako portulaka warzywna
Systematyka
portulakowate > portulaka > portulaka pospolita

Wygląd portulaki pospolitej

Pochodzenie:
Europa Południowa, Europa Południowo-Wschodnia
Roczne przyrosty:
10 cm - 20 cm
Maksymalna wysokość:
10 cm - 20 cm
Maksymalna szerokość:
30 cm - 50 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój portulaki pospolitej:
rozłożysty, rozkrzewiony, płożący, pokładający się
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
ciekawy pokrój, ozdobne liście, spożywcze
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
pojedyncze
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
jajowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla portulaki pospolitej

Termin sadzenia:
maj
Rozstaw przy sadzeniu:
10 cm - 20 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona


Stanowisko:
Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, lekka, piaszczysta
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Nadaje się na:
nasadzenie grupowe, rabata warzywna

Pielęgnacja portulaki pospolitej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Wystarczy dawka kompostu podczas przygotowywania rabaty warzywnej.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
Podlewanie jest potrzebne tylko podczas długich okresów suszy; portulaka pospolita posiada liście sukulentowe.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
liście
Termin zbiorów:
czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień