Czerwona porzeczka
uprawiana w Polsce to Ribes rubrum, porzeczka
zwyczajna lub pospolita, należąca do rodziny agrestowatych. Czerwone nieduże
jagody o kwaśnym smaku wykorzystywane są do przyrządzenia domowych przetworów,
bogatych w witaminy, kwasy organiczne, błonnik, pektyny i garbniki. Owoce,
oprócz wartości odżywczych, posiadają właściwości lecznicze, m.in. korzystnie
wpływają na ciśnienie krwi, perystaltykę jelit, wzmagają apetyt. Spożywanie
kwaśnych porzeczek wspomaga odchudzanie. Są także cennym surowcem do produkcji
kosmetyków.
A może zainteresują cię także zebrane w tym miejscu artykuły na temat porzeczek?
Uprawa i pielęgnacja
krzewów czerwonej porzeczki
Orzeźwiającym
smakiem czerwonych porzeczek możemy cieszyć się od czerwca do połowy sierpnia.
Drobne jagody widnieją na krzewach, dorastających do 2 m wysokości. Ribes rubrum dobrze rośnie na glebach
lżejszych, napowietrzonych, o pH 5,5 – 6,5. Krzewy czerwonej porzeczki wymagają
uprawy w osłoniętych miejscach, na stanowiskach słonecznych i lekko
zacienionych. Jeśli mamy możliwość, warto zasadzić krzewy na terenie
pagórkowatym. W czasie kwitnienia musimy zadbać o obfite nawodnienie gleby. Co
2-3 lata nawozimy rośliny obornikiem lub kompostem. Sprawdź także zebrane
w tym miejscu artykuły o krzewach owocowych.
Sadzonki
umieszczamy w dołkach, na większej głębokości niż ta, na której rosły w
szkółce. Po zasadzeniu przycinamy pędy na 2 oczka nad ziemią. Sadzenie jesienne
kończymy przykryciem sadzonek kopczykiem ziemi. Porzeczka uprawiana w formie
krzaczastej, w rozstawie 2x1,5 m lub 2x2 m, może owocować nawet przez 40 lat.
Krzewy możemy odmładzać, a bogate plony uzyskamy, pozostawiając roślinie około
12 najmocniejszych pędów.
Krzewy
można prowadzić w formie szpaleru, w rozstawie co 100 cm – w rzędzie, przy
rusztowaniu. Gęściej sadzimy krzewy, gdy decydujemy się na pozostawienie 3.
pędów szkieletowych, przycinając pozostałe gałązki. W ten sposób zapobiegniemy
nadmiernemu zagęszczaniu się krzewów. Czerwona porzeczka prowadzona w szpalerze
lepiej owocuje i ułatwia wykonywanie zabiegów pielęgnacyjnych. A może zainteresuje cię także artykuł o uprawie i cięciu winogron?
Czerwona porzeczka –
wartości odżywcze i właściwości lecznicze
Owoce
jedzono prosto z krzewów są najwartościowsze. Nie są kaloryczne – 100 g zawiera
46 kcal, więc ich spożywanie wspiera zdrowe odchudzanie. Porzeczki, bogate w
witaminy C, A, E, PP i K, wzmacniają odporność organizmu, a dzięki obecności
pektyn – ograniczają obecność cukru we krwi i regulują poziom cholesterolu.
Dzięki dużej zawartości potasu – 275 mg/100g owoców – porzeczka czerwona ma
korzystny wpływ na ciśnienie tętnicze. Docenią kwaskowate owoce osoby,
zmagające się z dolegliwościami układu moczowego, pragnące wzmocnić serce czy też
zadbać o skórę.
Przetwory
z czerwonej porzeczki posiadają ogromne wartości odżywcze. W sposób łatwy i
szybki możemy przygotować galaretki, przeciery owocowe, soki, dżemy, a nawet
wino. Warto podkreślić, że jakość przetworów zależy od owoców – zdrowych i w
pełni dojrzałych, a także sposobu ich przetworzenia. Zerwane lub kupione
porzeczki należy przebrać, oczyścić i wypłukać. Słoiczki, nakrętki i butelki,
do których przełożymy przetwory, należy wyparzyć. A może zainteresuje cię także ten artykuł z przepisami na nalewkę z czarnej porzeczki?
Czerwona porzeczka – zastosowanie i przepisy
Przepis na galaretkę z
czerwonej porzeczki
Składniki:
- 1,5
kg czerwonych porzeczek – dojrzałych, ale nieprzejrzanych,
- 1
kg cukru/1 l soku
Wykonanie:
Przebrane
owoce należy zmiażdżyć, dodać 1 szklankę wody i gotować około 5 minut. Odcisnąć
sok. Odmierzyć cukier, wg podanych proporcji i gotować przez następnych 15
minut, mieszając oraz delikatnie zbierając pianę. Kropla galaretki przeniesiona
na zimny talerzyk powinna się ściąć. Gorącą galaretkę przelewamy po samą
krawędź do słoiczków i mocno dokręcamy nakrętki. Galaretka ma korzystny wpływ
na serce.
Przepis na maseczkę dla
osób o tłustej cerze
Czerwona
porzeczka ceniona jest w przemyśle kosmetycznym. W domowym SPA można
przygotować samodzielnie wspaniałą oczyszczającą maseczkę.
Pół
szklanki czerwonych porzeczek miażdżymy i mieszamy z białkiem jednego jajka.
Taką papkę nakładamy na twarz i spokojnie czekamy, aż wyschnie. Po około 10-15
minutach usuwamy maseczkę, myjąc twarz ciepłą wodą. Dzięki takiemu zabiegowi
oczyścimy skórę i zamkniemy pory. Cera stanie się jaśniejsza i promienna. Sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o przetworach i nalewkach.