Nazwa rośliny
Przywarka japońska (łac. Hydrangea hydrangeoides) znana też jako przywarka hortensjowata
Systematyka
hortensjowate > hortensja > przywarka japońska

Wygląd przywarki japońskiej

Pochodzenie:
Japonia, Kuryle, wyspa Ullŭng-do
Roczne przyrosty:
40 cm - 50 cm
Maksymalna wysokość:
500 cm - 1000 cm
Maksymalna szerokość:
200 cm - 400 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
20 lat


Pokrój przywarki japońskiej:
pnący, rozgałęziony, płożący, gęsty
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
białokremowy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
sercowate
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla przywarki japońskiej

Termin sadzenia:
maj, czerwiec
Rozstaw przy sadzeniu:
150 cm - 300 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, nasiona, odkłady
Dodatkowe informacje:
Sadzonki kupowane w doniczkach można sadzić przez cały sezon.


Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, lekko wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -23 °C


Nadaje się na:

Pielęgnacja przywarki japońskiej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXIInone
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Wykonuje się cięcie sanitarne i ewentualnie ogranicza nadmierny wzrost niektórych pędów.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz do hortensji, do roślin kwasolubnych. Nawozić raz w miesiącu.
Podlewanie
Obfite zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Należy zapewnić roślinie regularne nawadnianie - nie znosi przesuszania.
Ochrona zimowa
W chłodniejszych rejonach należy wykonać kopczykowanie oraz osłonę całego pnącza.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: