Rodgersja kasztanowcolistna znana pod łacińską nazwą rodgersia aesculifolia to bylina.
Inne nazwy rodgersji kasztanowcolistnej to między innymi rodgersja kasztanolistna
Jej miejsce pochodzenia to Mjanma i środkowe Chiny, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak ogród orientalny, ogród przydomowy, ogród wiejski, ogród leśny, ogród naturalny, pod koronami drzew i ogród wodny.
Podstawowymi walorami rodgersji kasztanowcolistnej są ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, ozdobne liście, pokarm dla owadów i długowieczna. Rodgersja kasztanolistna jest niejadalna.
Rodgersja kasztanolistna rośnie rocznie od 70 do 150 cm i po 1 roku osiąga wysokość od 70 do 150 cm i szerokość od 80 do 100 cm. Pokrój rodgersji kasztanowcolistnej jest
rozłożysty, kępiasty, wzniesiony i gęsty.
Rodgersja kasztanolistna ma kwiaty w kolorach takich jak biały, jasnoróżowy i kremowobiały
które kwitną w miesiącach czerwiec, lipiec i sierpień.
Liście rośliny są
ciemnnozielone
i
złożone
Rodgersja kasztanolistna to roślina, którą sadzimy w
kwietniu
,
maju
,
czerwcu
,
lipcu
,
sierpniu
i
wrześniu
.
Rodgersja kasztanolistna najbardziej lubi stanowisko półzacienione lub zacienione, a sama uprawa jest umiarkowanie trudny.
Idealny odczyn gleby to obojętny lub lekko kwaśny.
Roślina jest bardzo odporna na choroby i szkodniki.
Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to
a najczęściej niszczące ją szkodniki to .
rodgersja kasztanolistna wymaga nawożenia i potrzebuje cyklicznego przycinania.