Nazwa rośliny
Roszpunka warzywna (łac. Valerianella locusta) znana też jako roszponka warzywna, sałata roszponka, kozłek sałatka
Systematyka
kozłkowate > roszpunka > roszpunka warzywna

Wygląd roszpunki warzywnej

Pochodzenie:
Azja Mniejsza, Afryka Północna, Europa
Roczne przyrosty:
10 cm - 25 cm
Maksymalna wysokość:
10 cm - 25 cm
Maksymalna szerokość:
10 cm - 15 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój roszpunki warzywnej:
wyprostowany, kępiasty, rozgałęziony, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
niebieski
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
łopatkowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla roszpunki warzywnej

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, lipiec, sierpień, wrzesień, październik
Rozstaw przy sadzeniu:
5 cm - 10 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona


Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, próchniczna, żyzna
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty

Pielęgnacja roszpunki warzywnej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Roszpunka ma niewielkie wymagania pod względem podlewania.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
liście, łodyga, kwiaty
Termin zbiorów:
kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień, październik, listopad