Nazwa rośliny
Róża francuska (łac. Rosa gallica)
Systematyka
różowate > róża > róża francuska

Wygląd róży francuskiej

Pochodzenie:
Europa Południowa, Europa Środkowa, Kaukaz, Europa Wschodnia, Turcja
Roczne przyrosty:
20 cm - 40 cm
Maksymalna wysokość:
50 cm - 100 cm
Maksymalna szerokość:
100 cm - 200 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
5 lat


Pokrój róży francuskiej:
rozłożysty, rozkrzewiony, rozgałęziony, łukowato wygięty, wzniesiony, gęsty
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
różowy, jasnoróżowy, ciemnoróżowy
Wielkość i forma kwiatów:
pojedyncze
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
złożone
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla róży francuskiej

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, październik, listopad
Rozstaw przy sadzeniu:
80 cm - 150 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, nasiona, odrosty korzeniowe


Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, lekko wilgotna, piaszczysto-gliniasta
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, szpalery, kompozycje

Pielęgnacja róży francuskiej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Róża francuska nie wymaga regularnego przycinania, jednak wczesną wiosną można uregulować rozmiary krzewu albo wykonać cięcie odmładzające. Żywopłot z róży najlepiej jest przyciąć po kwitnieniu.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Róża francuska dobrze znosi suszę, podlewania wymagają przede wszystkim młode krzewy.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
lecznicza