Nazwa rośliny
Róża stulistna (łac. Rosa × centifolia)
Systematyka
różowate > róża > róża stulistna

Wygląd róży stulistnej

Pochodzenie:
Holandia
Roczne przyrosty:
30 cm - 50 cm
Maksymalna wysokość:
150 cm - 200 cm
Maksymalna szerokość:
100 cm - 150 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
5 lat


Pokrój róży stulistnej:
wyprostowany, rozkrzewiony, kępiasty, rozgałęziony, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
różowy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
złożone
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla róży stulistnej

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, wrzesień, październik
Rozstaw przy sadzeniu:
80 cm - 120 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, odkłady, odrosty korzeniowe


Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, lekko wilgotna, gliniasto-piaszczysta
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty, kompozycje

Pielęgnacja róży stulistnej

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXIIkoniec maja
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Róża stulistna nie wymaga systematycznego przycinania, kwitnie zwykle na pędach dwuletnich i starszych. Potrzebne jest wiosenne cięcie sanitarnego (usuwanie pędów chorych, złamanych, uszkodzonych) i raz na kilka lat lekkie prześwietlenie pozwalające lepiej rozwinąć się młodym, silnym przyrostom, w razie potrzeby można też skorygować pokrój krzewu.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, do róż. Nawozić raz w miesiącu.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Krzewom należy zapewnić stale umiarkowanie wilgotne podłoże, zwłaszcza w okresach suszy.
Usuwanie przekwitłych kwiatów
Usuwanie na bieżąco przekwitłych kwiatów poprawia wygląd krzewu oraz pobudza go do tworzenia nowych kwiatów.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: