Nazwa rośliny
Róża wielkokwiatowa 'Casanova' (łac. Rosa 'Casanova') znana też jako róża casanova
Systematyka
różowate > róża > róża wielkokwiatowa 'Casanova'

Wygląd róży 'Casanova'

Pochodzenie:
Irlandia
Roczne przyrosty:
80 cm - 120 cm
Maksymalna wysokość:
80 cm - 120 cm
Maksymalna szerokość:
40 cm - 60 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
3 lata


Pokrój róży 'Casanova':
wyprostowany, rozłożysty, rozkrzewiony, rozgałęziony, luźny
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
pojedyncze
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
złożone
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla róży 'casanova'

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, wrzesień, październik
Rozstaw przy sadzeniu:
20 cm - 50 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, szczepienie, okulizacja


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
dobra odporność na mróz, do -20 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty, szpalery

Pielęgnacja róży 'Casanova'

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Jeśli wykona się wiosną mocne cięcie na 3-4 oczka, kwitnienie będzie opóźnione o około 2 tygodnie, lecz pojawią się piękne, duże kwiaty osadzone pojedynczo na pędach. Natomiast po słabszym cięciu, pozostawiającym na pędzie powyżej 7 oczek, kwitnienie będzie wczesne, ale kwiaty mniejsze i osadzone po kilka. Oba rodzaje cięcia można wykonać na jednym krzewie.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz do róż. Nawozić raz w miesiącu.
Podlewanie
Obfite zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
Należy podlewać róże rzadko, ale obficie, aby woda dotarła do głębszych warstw gleby.
Przygotowanie do zimowania
Aby zabezpieczyć różę przed przemarznięciem, dobrze jest usypać wokół niej kopczyk ze ściółki, torfu albo trocin.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: