Nazwa rośliny
Rozplenica japońska 'Moudry' (łac. Pennisetum alopecuroides 'Moudry') znana też jako piórkówka japońska 'Moudry', rozplenica moudry, czarna rozplenica
Systematyka
wiechlinowate > rozplenica > rozplenica japońska 'Moudry'

Wygląd rozplenicy japońskiej 'Moudry'

Pochodzenie:
Stany Zjednoczone
Roczne przyrosty:
60 cm - 100 cm
Maksymalna wysokość:
60 cm - 100 cm
Maksymalna szerokość:
50 cm - 100 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
5 lat


Pokrój rozplenicy japońskiej 'Moudry':
rozłożysty, kępiasty, łukowato wygięty, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
ciemnopurpurowy, czarnobrązowy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
równowąskie
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla rozplenicy japońskiej 'moudry'

Termin sadzenia:
kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień
Rozstaw przy sadzeniu:
60 cm - 80 cm
Sposób rozmnażania:
podział, nasiona


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, lekko wilgotna, piaszczysto-gliniasta, piaszczysto-próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
dobra odporność na mróz, do -20 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, okrywa powierzchni, w pojemnikach, rabaty, kompozycje

Pielęgnacja rozplenicy japońskiej 'Moudry'

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Przesadzanie można połączyć z rozmnażaniem przez podział kępy trawy.
Kiedy należy przycinać?
Doskonale znosi przycinanie.
Nie należy ścinać trawy jesienią, ponieważ jej kwiatostany stanowią ozdobę przez całą zimę.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, do roślin zielonych, organiczny. Nawozić raz w miesiącu.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Należy unikać zarówno długiego okresu suszy, jak i nadmiaru wody.
Ochrona zimowa
W chłodniejszych regionach należy zapewnić trawie zimową ochronę przed mrozem.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: