Nazwa rośliny
Rzepik pospolity (łac. Agrimonia eupatoria)
Systematyka
różowate > rzepik > rzepik pospolity

Wygląd rzepiku pospolitego

Pochodzenie:
Europa, Azja Północna
Roczne przyrosty:
30 cm - 100 cm
Maksymalna wysokość:
30 cm - 100 cm
Maksymalna szerokość:
30 cm - 50 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
2 lata


Pokrój rzepiku pospolitego:
wyprostowany, kępiasty, wzniesiony, nierozgałęziony
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, ozdobne liście, pokarm dla owadów, lecznicze
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
złożone
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla rzepiku pospolitego

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, wrzesień, październik
Rozstaw przy sadzeniu:
20 cm - 60 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, podział, nasiona
Dodatkowe informacje:
Zebrane nasiona można wysiać do gruntu wczesną wiosną lub jesienią.


Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, próchniczna, żyzna, piaszczysta, piaszczysto-gliniasta, świeża
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty, kompozycje

Pielęgnacja rzepiku pospolitego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 2 razy w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Przez pierwsze tygodnie po wysianiu, należy zapewnić stale umiarkowanie wilgotne podłoże.
Usuwanie przekwitłych kwiatów

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
niejadalna, lecznicza