Nazwa rośliny
Rzodkiew biała (łac. Raphanus niger var. albus) znana też jako biała rzodkiew
Systematyka
kapustowate > rzodkiew > rzodkiew zwyczajna-biała

Wygląd białej rzodkwi

Pochodzenie:
obszar śródziemnomorski
Roczne przyrosty:
15 cm - 60 cm
Maksymalna wysokość:
15 cm - 60 cm
Maksymalna szerokość:
10 cm - 30 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój białej rzodkwi:
luźny, wzniesiony, w formie rozety
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
spożywcze, pokarm dla owadów, jadalny korzeń
Kolor kwiatów:
biały, liliowy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla białej rzodkwi

Termin sadzenia:
kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
20 cm - 30 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona
Dodatkowe informacje:
Rzodkwi, nie należy wysiewać wcześniej niż w kwietniu, ponieważ trwające kilkanaście dni niskie temperatury powietrza oraz gleby czasie kiełkowania sprzyjają tworzeniu przez rośliny wczesnych kwiatostanów zamiast pożądanych dużych korzeni.


Stanowisko:
Gleba:
gliniasta, przepuszczalna, próchniczna, żyzna, lekko wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Nadaje się na:
nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabata warzywna

Pielęgnacja białej rzodkwi

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
średnio wrażliwa
Typowe choroby:
mączniak prawdziwy, parch zwykły, kiła kapusty, czernienie korzeni

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz kompost, organiczny. Nawozić 1 raz w roku.
Jeśli gleba przed siewem rzodkwi była zasilona nawozem organicznym, uprawa nie wymaga dodatkowego nawożenia.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Rzodkiew lubi podłoże lekko wilgotne, ale bez nadmiaru wody.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
korzeń
Termin zbiorów:
lipiec, sierpień, wrzesień