Biała rzodkiew - opis, wymagania, uprawa, zastosowanie w kuchni
Biała
rzodkiew nie jest bardzo znaną rośliną, jednak warto ją poznać, ze względu na
jej właściwości zdrowotne, wartości odżywcze i witaminy, które są w niej
zawarte. Zobaczmy więc, jak smakuje i wygląda? Jakie jest zastosowanie rzodkwi,
a także, jak możemy wykorzystać białą rzodkiew w naszej kuchni.
Jeśli
szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o
warzywach.
Biała
rzodkiew - jak wygląda ta roślina
Biała rzodkiew podobnie, jak rzepa czy melisa lekarska,
to roślina jadalna, której zastosowań możemy doszukać się w różnych
dziedzinach. Jednak zanim przejdziemy do zdrowotnych i leczniczych właściwości,
poznajmy jej charakterystyczne cechy.
Biała rzodkiew należy do rodziny roślin
kapustowatych. Jest zdecydowanie mniej
popularna niżeli jej zwykła odmiana, ale bardziej popularna niż rzodkiew
czarna. Coraz częściej pojawia się w uprawie, ze względu na to, że jej uprawa
jest mniej skomplikowana. Roślina ta często nazywana jest mylnie rzepą, bo jej
korzeń jadalny przypomina ją właśnie kształtem. Natomiast rzepa to zupełnie
inna roślina.
Częścią jadalną są podziemne części rośliny, czyli
korzenie. Korzenie rzodkwi mają stożkowaty i dość długi kształt. Ich miąższ
jest koloru białego. Warzywo to niektórym smakuje, a innym nie. Na to wpływ ma
bardzo aromatyczny, ostry i wyrazisty smak, który przypomina rzodkiewkę,
natomiast ma on w sobie więcej pikantnej nuty.
Witaminy i
właściwości lecznicze rzodkwi
Dlaczego
warto jeść rzodkiew - wartości odżywcze i właściwości lecznicze
Jedząc białą rzodkiew zapewniamy swojemu organizmowi
mnóstwo wartości odżywczych i witamin. Jest ich więcej niżeli w zwykłej
odmianie rzodkiewki. Jakich konkretnie
możemy doszukać się w tym warzywie? Zacznijmy od tego, że w rzodkwi białej
znajduje się bardzo dużo olejków eterycznych i związków aktywnych, które to
właśnie są odpowiedzialne za ten bardzo wyrazisty zapach.
Biała rzodkiew, tak jak i melisa lekarska, znajduje
swoje zastosowanie w lecznictwie. Soki z melisy lekarskiej i rzodkwi
sprzedawane są w sklepach zielarskich oraz aptekach. Jednak czy ten sok jest
naprawdę taki zdrowy? Otóż tak.
W składzie białej rzodkwi znajdziemy wiele witamin,
między innymi witaminę C, która ma zastosowanie przy przeziębieniach. Ma
działanie oczyszczające organizm z toksyn. Sok z białej rzodkwi ma właściwości
wspomagające pracę nerek i odkażające drogi moczowe. Dlatego jest zalecany dla
osób, które borykają się np. z zapaleniem dróg moczowych.
Sok z rzodkwi białej działa antyoksydacyjnie, dlatego ma
pozytywny wpływ na funkcje naskórka. Jedząc białą rzodkiew, polepszamy
perystaltykę jelit, obniżamy poziom cukru we krwi, działamy przeciwzapalnie,
ale też bakteriobójczo. Warzywo to jest polecane do diet diabetycznych, ze
względu na niski indeks glikemiczny.
Ponadto biała rzodkiew jest źródłem wielu minerałów. W
tym fosforu, cynku, magnezu, fluoru, potasu, selenu, wapnia, żelaza, manganu,
miedzi, molibdenu czy sodu. W rzodkwi znajdują się także węglowodany, cukry,
białka, tłuszcze i błonnik. Nie zabrakło tu też takich witamin jak witamina A i
witaminy z grupy B.
Właściwości lecznicze soku wykorzystywane są też na
przeziębienia, grypy, zapalenie gardła, zapalenie jamy ustnej, a także przy
zapaleniu zatok. Pamiętajmy jednak, że mimo tego, że biała rzodkiew ma wiele
właściwości zdrowotnych, w pewnych sytuacjach nie jest zalecana. Otóż nie
nadaje się ona dla osób, które cierpią na choroby wątroby i trzustki. Jest to
spowodowane ostrym smakiem rzodkwi. Sprawdź także ten artykuł
o uprawie rzodkwi w ogrodzie.
Rzodkiew
gotowana, a może smażona - zastosowanie w kuchni
Biała rzodkiew to bardzo zdrowe warzywo, które powinno
znaleźć się w naszej diecie. Możemy je wykorzystać w bardzo różnych daniach, w
których doda nutkę ostrości. Co ciekawe, biała rzodkiew to warzywo, które
możemy spożywać zarówno na surowo, gotowane, a nawet i podsmażane.
Forma surowa białej rzodkwi wykorzystywana jest w
różnego rodzaju sałatkach, surówkach z
warzyw. Tam możemy ją spotkać startą, pokrojoną w kostkę lub też
plastry. Dodatkowo wykorzystuje się ją na kanapki, tak samo, jak i tradycyjne,
dobrze nam znane rzodkiewki. Nie zapominajmy jednak o tym, że warzywo to nadaje
się do gotowania.
Gotowana biała rzodkiew jest świetnym dodatkiem do
obiadu. Możemy stworzyć z niej purée, dzięki czemu będzie ona świetnym
zamiennikiem dla ziemniaków. Co więcej, warzywa mogą być składnikiem wielu zup
i sosów. Doskonałym pomysłem jest przygotowanie zapiekanki warzywnej właśnie z
białą rzodkwią. Pokrojone w cienkie paski warzywa są świetnym dodatkiem do potraw
z makaronem i sosem sojowym. Możemy je jeść na surowo, ale możemy je również
podsmażyć delikatnie na patelni razem z marchewką, dzięki czemu stworzymy
ciekawą kompozycję smakową, składającą się z ostrego smaku rzodkwi i słodkiego
smaku marchwi.
Jak
uprawiać białą rzodkiew - warto wiedzieć
Biała
rzodkiew - wymagania uprawowe
Biała rzodkiew, jak inne znane nam warzywa nadaje się do
uprawy w polskich warunkach klimatycznych. Jednak zanim posadzimy ją w ogródku,
powinniśmy dowiedzieć się jakie ma wymagania. Dzięki temu uzyskamy zdrowe i
wyrośnięte warzywa o właściwym dla rzodkwi białej smaku.
Przy uprawie białej rzodkwi bardzo istotne jest to, by
zapewnić jej słoneczne stanowisko. W dodatku powinniśmy pamiętać o tym, że
roślina ta wymaga próchniczych, żyznych, niezbyt ciężkich, umiarkowanie
wilgotnych gleb, które są dodatkowo głęboko uprawne.
Jeśli zastosujemy się do tych warunków uprawy, z
pewnością cały proces uprawy będzie przebiegał dużo lepiej. Natomiast jeśli nie
zapewnimy mu prawidłowych warunków, wtedy możemy spotkać się z tym, że roślina
może chorować na choroby, które spowodowane są nieprawidłowo dobranym
stanowiskiem.
Uprawa
białej rzodkwi - istotne zabiegi pielęgnacyjne
Biała rzodkiew to dość wymagająca roślina. Jednak gdy
zapewnimy jej odpowiednie wymagania, z pewnością łatwiej będzie nam zapanować
nad tym, by była ona w prawidłowej kondycji. Nie możemy jednak zapomnieć, że
tak jak każda inna roślina, tak też biała rzodkiew, wymaga pewnych zabiegów
pielęgnacyjnych.
Przy uprawie białej rzodkwi bardzo ważne jest
podlewanie, ponieważ roślina ta nie znosi przesuszania gleby. Dlatego też w
okresie wiosny i lata musimy zwracać szczególną uwagę na to, by ją regularnie
nawadniać. Pamiętajmy jednak o tym, by nawadnianie było regularne, ale
umiarkowanie, by nie przelać warzyw. Otóż przelanie może spowodować, że rośliny
zaczną gnić i pojawią się będą na nich choroby grzybowe.
Biała rzodkiew nie powinna być sadzona w miejscu, gdzie
uprawiane były rośliny z rodziny kapustowatych. Niestety po posadzeniu w takim
miejscu, rzodkiew może być porażona przez choroby. Dodatkowo powinniśmy zwrócić
uwagę na ochronę przed szkodnikami, do których zalicza się między innymi
śmietka. Dlatego przy uprawach tego warzywa często stosuje się gęste siatki,
które zabezpieczają warzywa przed tymi owadami. Ważne jest, by nie stosować na
warzywa preparatów chemicznych, bo niestety kumulują one szkodliwe azotany z
gleby. Z tego powodu, jeśli chcemy rozpocząć walkę ze szkodnikami i chorobami,
musimy korzystać z preparatów przygotowywanych z naturalnych składników.