Nazwa rośliny
Rzodkiew czarna (łac. Raphanus sativus var. niger) znana też jako czarna rzepa
Systematyka
kapustowate > rzodkiew > rzodkiew zwyczajna-czarna

Wygląd rzodkwi czarnej

Pochodzenie:
Syria
Roczne przyrosty:
20 cm - 70 cm
Maksymalna wysokość:
20 cm - 70 cm
Maksymalna szerokość:
20 cm - 30 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój rzodkwi czarnej:
luźny, wzniesiony, w formie rozety
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
ciekawy pokrój, ozdobne liście, jadalny korzeń
Kolor kwiatów:
różowoliliowy, czerwonawofioletowy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla rzodkwi czarnej

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, sierpień
Rozstaw przy sadzeniu:
20 cm - 40 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona


Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, lekko wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Nadaje się na:
nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabata warzywna

Pielęgnacja rzodkwi czarnej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Rzodkiew wymaga regularnego podlewania, ale bez nadmiaru wody.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
jadalna, lecznicza
Typ pożytku:
korzeń
Termin zbiorów:
maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień, październik, listopad