Nazwa rośliny
Rzodkiew japońska (łac. Raphanus sativus subsp. longipinnatus) znana też jako daikon
Systematyka
kapustowate > rzodkiew > rzodkiew japońska

Wygląd rzodkwi japońskiej

Pochodzenie:
Azja Wschodnia
Roczne przyrosty:
20 cm - 70 cm
Maksymalna wysokość:
20 cm - 70 cm
Maksymalna szerokość:
20 cm - 30 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój rzodkwi japońskiej:
luźny, wzniesiony, w formie rozety
Cechy charakterystyczne:
przyciąga zwierzęta
ozdobne liście, jadalny korzeń
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
złożone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla rzodkwi japońskiej

Termin sadzenia:
maj
Rozstaw przy sadzeniu:
20 cm - 40 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, lekko wilgotna, piaszczysto-próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Nadaje się na:
nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty, rabata warzywna

Pielęgnacja rzodkwi japońskiej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXIIkoniec maja
Kiedy można sadzić?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz do warzyw. Nawozić raz w miesiącu.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Rzodkiew wymaga regularnego podlewania, ale bez nadmiaru wody.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
korzeń
Termin zbiorów:
sierpień, wrzesień