Nazwa rośliny
Rzodkiewka (łac. Raphanus sativus var. sativus)
Systematyka
kapustowate > rzodkiew > rzodkiew zwyczajna-rzodkiewka

Wygląd rzodkiewki

Pochodzenie:
Japonia, Chiny
Roczne przyrosty:
15 cm - 60 cm
Maksymalna wysokość:
15 cm - 60 cm
Maksymalna szerokość:
10 cm - 20 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój rzodkiewki:
kępiasty, luźny, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
spożywcze, pokarm dla owadów, jadalny korzeń, jadalne liście
Kolor kwiatów:
różowy, biały, bladoliliowy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
eliptyczne
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla rzodkiewki

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień
Rozstaw przy sadzeniu:
2 cm - 3 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona
Dodatkowe informacje:
Czas od siewu do zbioru trwa zaledwie 3 do 6 tygodni. Wielokrotny siew rzodkiewki w ciągu sezonu umożliwia stałe zbiory przez wiele miesięcy.


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, lekko wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Nadaje się na:
nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty

Pielęgnacja rzodkiewki

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
wrażliwa
Typowe choroby:
mączniak rzekomy, parch zwykły, kiła kapusty, czernienie korzeni

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz kompost, organiczny. Nawozić 1 raz w roku.
Jeśli gleba przed siewem rzodkiewki była zasilona nawozem organicznym, uprawa nie wymaga dodatkowego nawożenia.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Rzodkiewka lubi podłoże lekko wilgotne, ale bez nadmiaru wody.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
liście, korzeń
Termin zbiorów:
kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień