Nazwa rośliny
Sadziec pomarszczony 'Chocolate' (łac. Eupatorium rugosum 'Chocolate') znana też jako Ageratina altissima ‘Chocolate’, sadziec czekoladowy
Systematyka
astrowate > sadziec > sadziec pomarszczony 'Chocolate'

Sadziec pomarszczony 'Chocolate' znana pod łacińską nazwą eupatorium rugosum 'chocolate' to bylina.

Inne nazwy sadźca czekoladowego to między innymi Ageratina altissima ‘Chocolate’, sadziec czekoladowy

Jej miejsce pochodzenia to Wielka Brytania, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak ogród przydomowy, ogród wiejski, ogród naturalny i nad wodą.

Podstawowymi walorami sadźca czekoladowego są ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, ozdobne liście i pokarm dla owadów. Ageratina altissima ‘Chocolate’ jest niejadalna.

Sadziec czekoladowy rośnie rocznie od 60 do 120 cm i po 2 latach osiąga wysokość od 60 do 120 cm i szerokość od 50 do 80 cm. Pokrój sadźca czekoladowego jest wyprostowany, rozkrzewiony, rozgałęziony, wzniesiony i gęsty.

Sadziec czekoladowy ma kwiaty w kolorach takich jak biały które kwitną w miesiącach lipiec, sierpień i wrzesień. Liście rośliny są purpurowe i eliptyczne

Sadziec czekoladowy to roślina, którą sadzimy w kwietniu , maju , wrześniu i październiku . Ageratina altissima ‘Chocolate’ najbardziej lubi stanowisko słoneczne, półzacienione lub jasne, a sama uprawa jest łatwa. Idealny odczyn gleby to obojętny lub lekko zasadowy. Roślina jest bardzo odporna na choroby i szkodniki.

Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to a najczęściej niszczące ją szkodniki to mszyce i ślimaki. sadziec czekoladowy wymaga nawożenia i potrzebuje cyklicznego przycinania.

Wygląd sadźca czekoladowego

Pochodzenie:
Wielka Brytania
Roczne przyrosty:
60 cm - 120 cm
Maksymalna wysokość:
60 cm - 120 cm
Maksymalna szerokość:
50 cm - 80 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
2 lata


Pokrój sadźca czekoladowego:
wyprostowany, rozkrzewiony, rozgałęziony, wzniesiony, gęsty
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
biały
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
eliptyczne
Kolor liścia:
purpurowe

Sadzenie i stanowisko dla sadźca czekoladowego

Termin sadzenia:
kwiecień, maj, wrzesień, październik
Rozstaw przy sadzeniu:
40 cm - 50 cm
Sposób rozmnażania:
podział, sadzonki wierzchołkowe


Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Dogodne miejsca uprawy:
Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, rabaty, kompozycje, nad wodą

Pielęgnacja sadźca czekoladowego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Doskonale znosi przycinanie.
Suche pędy ścina się nisko nad ziemią, aby zrobić miejsce dla nowych. Ponieważ suche, oszronione kwiatostany wyglądają dekoracyjnie zimą, warto zostawić je aż do wczesnej wiosny.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, do roślin kwitnących, organiczny. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Obfite zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Sadziec nie znosi przesuszania, gleba powinna być stele wilgotna do podmokłej. Regularne nawadnianie jest potrzebne szczególnie latem.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
ikona podziel sięPrzekaż dalej