Nazwa rośliny
Sałata jadowita (łac. Lactuca virosa) znana też jako dzika sałata, mlecz jadowity
Systematyka
astrowate > sałata > sałata jadowita

Wygląd sałaty jadowitej

Pochodzenie:
Europa Południowa, Europa Środkowa, Afryka Północna
Roczne przyrosty:
60 cm - 120 cm
Maksymalna wysokość:
60 cm - 120 cm
Maksymalna szerokość:
10 cm - 30 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój sałaty jadowitej:
wyprostowany, rozkrzewiony, kępiasty, rozgałęziony, wzniesiony, w formie rozety
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, ozdobne liście, pokarm dla owadów, lecznicze
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
koszyczkowate
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
jajowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla sałaty jadowitej

Termin sadzenia:
kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
20 cm - 30 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona


Stanowisko:
Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, próchniczna, żyzna, piaszczysta, piaszczysto-próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
suche
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, okrywa powierzchni, w pojemnikach, rabaty, kompozycje

Pielęgnacja sałaty jadowitej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, do roślin kwitnących. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Dobrze znosi suszę, lubi ziemię wilgotną dobrze przepuszczalną.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
trująca, lecznicza