Rozmiary i wygląd sałaty masłowej
czerwiec
lipiec
sierpień
wzniesiony
w formie rozety
Jak sadzić sałatę masłową?
lekka
próchniczna
żyzna
gliniasto-piaszczysta
rozsada
maj
czerwiec
lipiec
Uprawa sałaty masłowej jest jedną z najbardziej popularnych upraw sałaty, podobnie jak uprawa sałaty lodowej i sałaty rzymskiej. Aby sadzenie sałaty nie poszło na marne i cały wysiłek został wynagrodzony dorodnymi plonami, musimy wiedzieć, jak wygląda wysiew sałaty, kiedy sadzić sałatę do gruntu i jak powinno wyglądać nawożenie. Ciekawym sposobem jest uprawa sałaty masłowej na wodzie, natomiast tym razem nie zajmiemy się uprawą na wodzie.
Uprawa sałaty pod osłonami należy do bardzo popularnych, bez względu czy jest to uprawa sałaty masłowej, uprawa sałaty lodowej, czy też uprawiana jest sałata rzymska. Nasiona sałaty masłowej są szeroko dostępne w sklepach ogrodniczych. Oczywiście dostępnych jest wiele odmian sałat i dlatego powinniśmy dobrać je odpowiednio pod swoje predyspozycje.
Sałata masłowa ma bardzo miękkie i gładkie liście, których nie uzyskamy w uprawie sałaty lodowej. Mimo tego, że w 95% składają się one z wody, w ich wnętrzu znajduje się wiele cennych dla naszego organizmu i jego prawidłowego funkcjonowania witamin. Dlatego, że sałata ma w sobie takie ilości wody, jest ona niskokaloryczna i polecana jest do diet.
Prowadząc uprawę sałaty pod osłonami zyskamy warzywo, będące źródłem soli mineralnych, witaminy C, witaminy A, witaminy B1, B2 i B6 oraz witaminy E. Zarówno sam gatunek, jak i odmiany sałaty zawierają w sobie duże ilości wapnia, sodu, żelaza, miedzi, cynku i magnezu. Pomagają one przy trawieniu i mają właściwości antyoksydacyjne, odkwaszające, ale również chronią nasz organizm przed niepożądanym działaniem wolnych rodników.
Uprawa sałaty masłowej w gruncie nie będzie problemem, o ile zadbamy o to, aby wysiew sałat, bez względu czy mówimy tutaj o nasionach sałaty masłowej, czy rozsadzie sałaty, odbędzie się w odpowiednich warunkach. Ważne jest to też wtedy, gdy prowadzona jest uprawa sałaty pod osłonami w tunelach lub szklarniach, ale też, gdy chcemy prowadzić uprawę w wodzie.
Odmiany sałaty i sam gatunek wymagają gleb zasobnych w składniki odżywcze, przepuszczalnych i gliniasto-piaszczystych. Ważnym elementem jest odpowiednia ilość wody, tak by nasiona sałaty masłowej i rozsada sałaty, nie miały problemu z jej pobraniem. Przy tej kwestii musimy pamiętać, że sałata jest bardzo wrażliwa na nadmiar wody, przez co podlewanie powinno być umiarkowane, ale regularne. Dodatkowo zbyt wysoka wilgotność przyczynia się do powstawania wielu chorób grzybowych.
Kolejnym aspektem jest to, by sadzić sałatę w temperaturze 16-18oC. W takiej temperaturze wschody rośliny będą najbardziej owocne. Nic nie stanie się, gdy temperatura spadnie do 3-4oC, bo i wtedy nasiona wykiełkują. Zaletą jest to, że sałata ta wytrzymuje do -6oC. Jeśli więc zastanawiamy się, kiedy sadzić sałaty do gruntu, najlepszym momentem będzie wczesna wiosna.
Do sadzenia sałaty do gruntu może być wykorzystana rozsada sałaty albo nasiona. W taki sposób uprawiana jest też sałata rzymska. Podczas uprawy z sałaty, zbiór plonów nastąpi szybciej. Nie zapomnijmy też o tym, że podczas uprawy ważne jest pikowanie sałaty i jej nawożenie.
Zacznijmy jednak od tego, kiedy sadzić sałatę do gruntu. Kwestia ta jest dość zróżnicowana, bo zależy od tego, jaką odmianę sałaty posadzimy w tunelu i na kiedy planujemy zbiory. Wysiew sałaty może trwać od wiosny aż do późnego lata. Produkcję rozsady z nasion zaczynamy w II, a po około 30-45 dniach powstaje rozsada. W tym momencie pikowanie sałaty. Po pikowaniu sałaty przechodzimy do sadzenia. Ważne, by wybrać termin po ustąpieniu pierwszych przymrozków.
Do zabiegów pielęgnacyjnych należy między innymi odchwaszczanie, spulchnianie gleby między rządkami, regularne, ale umiarkowane podlewanie, ale również nawożenie. Przy nawożeniu należy przestrzegać wszelkich norm nawozowych i lepiej wcześniej przebadać glebę.
Sałata dostarcza bardzo wielu zalet, między innymi witamin oraz smaku. Nie zapominajmy jednak, że ten gatunek sałaty nie nadaje się do długiego przechowywania, ponieważ bardzo szybko liście zaczynają więdnąć, a sałata traci wtedy swój smak i sprężystość liści. Sałata masłowa może stać się pysznym dodatkiem do kanapek i różnych sałatek.