Scindapsus pstry znana pod łacińską nazwą scindapsus pictus to pnącze.
Inne nazwy scindapsusa pstrego to między innymi ołustek pstry
Jej miejsce pochodzenia to Azja Południowo-Wschodnia, północna Australia i wyspy Pacyfiku, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak mieszkanie, ogród zimowy i oranżeria.
Podstawowymi walorami scindapsusa pstrego są ciekawy pokrój i ozdobne liście. Ołustek pstry jest trująca.
Ołustek pstry rośnie rocznie od 20 do 30 cm i po 5 latach osiąga wysokość od 100 do 300 cm i szerokość od 50 do 150 cm. Pokrój scindapsusa pstrego jest pnący i zwieszający.
Ołustek pstry ma kwiaty w kolorach takich jak żółty które kwitną w miesiącach maj, czerwiec, lipiec i sierpień. Liście rośliny są pstre i sercowate
Ołustek pstry to roślina, którą sadzimy w kwietniu i maju . Ołustek pstry najbardziej lubi stanowisko jasne. Idealny odczyn gleby to lekko kwaśny. Roślina jest bardzo odporna na choroby i szkodniki.
Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to a najczęściej niszczące ją szkodniki to mszyce i przędziorki. ołustek pstry wymaga nawożenia i potrzebuje cyklicznego przycinania.Wygląd scindapsusa pstrego
Sadzenie i stanowisko dla scindapsusa pstrego
Pielęgnacja scindapsusa pstrego
Terminy
| I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Kiedy można sadzić? | ||||||||||||
| Kiedy można przesadzać? | ||||||||||||
| Kiedy bryła korzeniowa się rozrośnie i wypełni całą doniczkę, trzeba roślinę przesadzić do nowej, ale nie nazbyt dużej. | ||||||||||||
| Kiedy należy przycinać? | ||||||||||||
| Dobrze znosi przycinanie. Jeśli długie pędy pnącza przekroczą wyznaczone ramy, można sięgnąć po nożyce i odpowiednio je skrócić. | ||||||||||||
| Kiedy kwitnie? | ||||||||||||
| Nawożenie | ||||||||||||
| Nawóz do roślin zielonych. Nawozić raz na 2 tygodnie. | ||||||||||||
| Podlewanie | ||||||||||||
| Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu. | ||||||||||||
| Nawilżanie powietrza | ||||||||||||





















