Nazwa rośliny
Selery zwyczajne (łac. Apium graveolens) znana też jako seler
Systematyka
selerowate > selery > selery zwyczajne

Selery zwyczajne znana pod łacińską nazwą apium graveolens to roślina dwuletnia.

Inne nazwy selera to między innymi seler

Jej miejsce pochodzenia to obszar śródziemnomorski, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak ogród przydomowy, ogród wiejski, rabata warzywna i ogród warzywny.

Podstawowymi walorami selera są ozdobne liście, spożywcze, przyprawowe, jadalny korzeń i jadalne liście. Seler jest jadalna i przyprawowa.

Seler rośnie rocznie od 40 do 110 cm i po 2 latach osiąga wysokość od 40 do 110 cm i szerokość od 25 do 50 cm. Pokrój selera jest rozłożysty, wzniesiony i w formie rozety.

Seler ma kwiaty w kolorach takich jak bladożółty które kwitną w miesiącach lipiec i sierpień. Liście rośliny są ciemnnozielone i podzielone

Seler to roślina, którą sadzimy w maju i czerwcu . Seler najbardziej lubi stanowisko słoneczne, a sama uprawa jest umiarkowanie trudny. Idealny odczyn gleby to obojętny lub lekko zasadowy. Roślina jest średnio wrażliwa na choroby i szkodniki.

Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to a najczęściej niszczące ją szkodniki to mszyce, przędziorki, pędraki, rolnice, drutowce, połyśnica marchwianka i bawełnówka egipska. seler wymaga nawożenia i nie potrzebuje cyklicznego przycinania.

Wygląd selera

Pochodzenie:
obszar śródziemnomorski
Roczne przyrosty:
40 cm - 110 cm
Maksymalna wysokość:
40 cm - 110 cm
Maksymalna szerokość:
25 cm - 50 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
2 lata


Pokrój selera:
rozłożysty, wzniesiony, w formie rozety
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
bladożółty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla selera

Termin sadzenia:
maj, czerwiec
Rozstaw przy sadzeniu:
30 cm - 50 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona, rozsada
Dodatkowe informacje:
Nasiona na rozsadę wysiewa się od połowy lutego do początku marca do pojemników, a sadzonki wysadza do gruntu od połowy maja.


Stanowisko:
Gleba:
gliniasta, przepuszczalna, żyzna, zawierająca wapń, świeża
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne


Nadaje się na:
nasadzenie grupowe, w pojemnikach, kompozycje, rabata warzywna

Pielęgnacja selera

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
średnio wrażliwa
Typowe szkodniki:
mszyce, przędziorki, pędraki, rolnice, drutowce, połyśnica marchwianka, bawełnówka egipska

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, organiczny. Nawozić raz na 2 tygodnie.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj codziennie.
Do właściwego wzrostu seler potrzebuje odpowiednio wilgotnego podłoża. Niedobór wody może spowodować rozwój bocznych korzeni, zamiast spichrzowego.
Zimowanie
Jeśli seler ma rozwinąć kwiaty i nasiona, trzeba przechować wykopany korzeń w suchym i chłodnym miejscu, i przenieść go wiosną do gruntu.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
jadalna, przyprawowa
Typ pożytku:
liście, ogonki liściowe, korzeń
Termin zbiorów:
czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień, październik
ikona podziel się Przekaż dalej
Przepisy kulinarne: