Nazwa rośliny
Seradela siewna (łac. Ornithopus sativus) znana też jako seradela pastewna, saladera
Systematyka
bobowate > seradela > seradela siewna

Seradela - opis, wymagania, uprawa, zastosowanie

Seradela to roślina często uprawiana przez rolników. Nie ze względu na jej smak czy wykorzystanie spożywcze, ale ze względu na to, że to wartościowy gatunek na poplon. Dowiedz się, jak uprawiać seradelę i jakie właściwości ma ta wyjątkowa roślina.

Jeśli szukasz więcej porad i informacji, sprawdź także zebrane w tym miejscu artykuły o roślinach pastewnych.

Seradela – najważniejsze informacje

Seradela to rodzaj roślin z rodziny bobowatych. Jest bardzo ceniona przez rolników ze względu na duży przyrost zielonej masy i naprawdę małe wymagania. Gatunkiem typowym i najczęściej wykorzystywanym jest Ornithopus perpusillus. Jest to roślina naturalnie występująca w Polsce i w zachodniej części Europy, ale obecnie pojawia się na całym świecie – jako ceniony gatunek rolniczy.

W uprawie często pojawia się także seradela pastewna Ornithopus sativus. Rośliny są do siebie dosyć podobne. Tworzą wzniesioną łodygę z licznymi drobnymi, pierzasto rozłożonymi liśćmi. Kwitną drobnymi, różowymi lub białymi kwiatuszkami w maju i czerwcu. Owocem jest dość duży, brązowy strąk, który rozpada się na dwie części.

Oba gatunki seradeli są roślinami miododajnymi. Kwiaty przyciągają pszczoły i wabią je zapachem, jednak niestety rośliny zazwyczaj mają ich bardzo niewiele. Dlatego w ogólnym rozrachunku bardziej opłaca się siać seradelę na zielonkę lub z owsem na poplon niż jako roślinę miododajną. Pszczoły bardziej ucieszą się z akacji czy facelii albo nawet takich roślin jak piwonia japońska czy dzwonek skupiony.

Seradela – zastosowanie

Seradela, jak większość roślin bobowatych, to dobry sposób na podwyższenie jakości ziemi. Nie chodzi tylko o to, że jej rośliny mogą stanowić zielony nawóz – w ten sposób także się ją wykorzystuje, ale rzadziej. Najważniejszym czynnikiem jest to, że w korzeniach tych roślin pojawiają się bakterie brodawkowate. Ich działanie jest bardzo ważne – mają zdolność do wiązania wolnego azotu. „Wyłapują” go do gleby i tam pozostaje, by w przyszłym sezonie mogły z niego korzystać inne rośliny.

Nawożenie azotem nie będzie zatem konieczne lub będzie można zastosować niższe dawki tego składnika mineralnego. Azot jest potrzebny zwłaszcza w uprawie roślin, które powinny mieć dużą masę zieloną – zbóż, niektórych warzyw, ale także na przykład ziemniaków (także takich odmian jak ziemniaki ‘Vineta’ czy ‘Jelly’).

Jednak zastosowań seradeli jest bardzo wiele. Na zielonkę zbiera się ją do momentu zawiązywania strąków w dolnej części rośliny. Ale roślina bardzo dobrze znosi także przygryzanie i przydeptywanie, dlatego można po prostu wykorzystać ją jako pastwisko dla zwierząt. Na poplon ścierniskowy można ją ściąć dopiero późną jesienią, więc naprawdę długo może zostać na polu. Można ją tam też zostawić na zielony nawóz. Dobrze sprawdza się w tej roli zwłaszcza w mieszankach z owsem lub łubinem.

Seradela pastewna i na poplon – uprawa

Seradela jest tak szeroko wykorzystywana głównie ze względu na stosunkowo niewielkie wymagania glebowe. Udaje się w zasadzie wszędzie – na glebach kwaśnych i obojętnych, piaskach i wysokiej jakości podłożu. Nie znosi tylko gleb zasadowych i od razu po wapnowaniu. Nie ma także wymagań co do wilgotności podłoża, może jedynie na mocno przepuszczalnych glebach wymaga trochę większej dawki wody. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to nie sadzić jej po roślinach motylkowych. Inaczej może okazać się, że w glebie nagromadzone są drobnoustroje, które niszczą bakterie brodawkowate. A to poważny problem.

W uprawie seradeli ważne jest to, że pole musi zostać dobrze odchwaszczone. Poleca się dwukrotne bronowanie, ale można także zastosować herbicyd o szerokim spektrum działania, zarówno na chwasty jedno-, jak i dwuliścienne. Może to się wydawać zaskakujące, ale seradela początkowo może wymagać nawożenia azotem. Wystarczy jednak niewielka dawka startowa. Na słabych glebach należy także podać fosfor i potas. A może zainteresuje cię także ten artykuł o uprawie i zastosowaniu łubinu gorzkiego?

Najlepszy termin na siew seradeli

Nasiona seradeli wysiewa się najwcześniej 5 kwietnia. Jest to bardzo wczesny termin, ale nie ma w tym nic zaskakującego, ponieważ seradela bardzo dobrze znosi niskie temperatury, więc nawet ewentualny kwietniowy przymrozek jej niestraszny.

Seradelę uprawia się na kilka przeznaczeń. Najwcześniej siejemy ją na nasiona. Ile seradeli na hektar w takim przypadku? Wystarczy 25 kg. Seradelę na poplon wysiewa się najpóźniej do 30 lipca. Można to zrobić na ściernisku. Aby naprawdę dobrze odżywić glebę, należy zastosować około 60 kg nasion na hektar, siew musi więc być bardzo gęsty.

Seradela – nasiona i cena

Cena nasion seradeli jest zależna od wielu czynników. Przede wszystkim od kupowanej ilości. Kilogramowy worek to koszt około 10 zł. Za dwadzieścia kilogramów trzeba zapłacić już około 190 zł. A jeśli kupujesz więcej, cena w ogóle jest niższa. Przy zamówieniach na 50 kg możesz już liczyć na 20-procentowe zniżki. Nasiona klasyfikowane seradeli są znacznie droższe. Możesz także kupić ją bezpośrednio u rolnika, a wtedy cena będzie korzystniejsza.

Nasiona seradeli możesz pozyskiwać także samodzielnie. Uprawa na nasiona rozpoczyna się w kwietniu, a już wczesnym latem następuje zbiór strąków. Wyłuskanie z nich nasion jest nieco czasochłonne, ale dzięki temu masz materiał siewny na kolejny sezon albo do poplonu. Roślina jest bardzo plenna. Z 1 hektara uprawy możesz wyciągnąć nawet 0,5-1 tony nasion! Zbiór nasion należy przeprowadzić, gdy strąki zaczynają się robić brązowe, a na roślinach są jeszcze pojedyncze kwiaty. Inaczej strąki mogą się rozpadać zanim zdążysz je zebrać.

Wygląd seradeli siewnej

Pochodzenie:
zachodni obszar śródziemnomorski
Roczne przyrosty:
20 cm - 50 cm
Maksymalna wysokość:
20 cm - 50 cm
Maksymalna szerokość:
15 cm - 40 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój seradeli siewnej:
rozkrzewiony, kępiasty, wzniesiony, pokładający się
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
różowy
Wielkość i forma kwiatów:
motylkowate
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
złożone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla seradeli siewnej

Termin sadzenia:
kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
10 cm - 20 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona


Stanowisko:
Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, lekka, próchniczna, piaszczysta, piaszczysto-próchniczna, sucha
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Nadaje się na:
nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty, obwódki rabat

Pielęgnacja seradeli siewnej

Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Jako roślina motylkowa, seradela jest w stanie sama wiązać azot z powietrza.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
Dobrze znosi suszę, nie nadaje się na gleby podmokłe.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
ikona podziel się Przekaż dalej