Nazwa rośliny
Skrzyp olbrzymi (łac. Equisetum telmateia)
Systematyka
skrzypowate > skrzyp > skrzyp olbrzymi

Wygląd skrzypu olbrzymiego

Pochodzenie:
Europa Południowa, Europa Środkowa, Ameryka Północna, Azja Zachodnia
Roczne przyrosty:
120 cm - 200 cm
Maksymalna wysokość:
120 cm - 200 cm
Maksymalna szerokość:
20 cm - 40 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój skrzypu olbrzymiego:
wyprostowany, kępiasty, wzniesiony, nierozgałęziony
Cechy charakterystyczne:
ciekawy pokrój, spożywcze, lecznicze, ozdobne pędy
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
igłowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla skrzypu olbrzymiego

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień
Rozstaw przy sadzeniu:
30 cm - 50 cm
Sposób rozmnażania:
podział kłącza


Gleba:
gliniasta, przepuszczalna, próchniczna, żyzna, wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:

Pielęgnacja skrzypu olbrzymiego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXIIkoniec maja
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Doskonale znosi przycinanie.
Pędy skrzypu ścina się nisko nad ziemią wczesną wiosną, aby zrobić miejsce dla nowych. W korzystnych warunkach tworzy gęste łany, które można latem nieco prześwietlić.
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Obfite zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Podłoże nigdy nie powinno przesychać. Jeśli skrzyp nie ma bezpośredniego dostępu do wody, powinien być regularnie nawadniany. Skrzyp uprawiany w pojemniku w mieszkaniu musi mieć zapewnione nawadnianie przez cały rok.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
jadalna, lecznicza