Soczewica jadalna znana pod łacińską nazwą lens culinaris to roślina jednoroczna.
Jej miejsce pochodzenia to Azja Mniejsza, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak ogród przydomowy, balkon, taras, ogród wiejski i ogród naturalny.
Podstawowymi walorami soczewicy jadalnej są ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, ozdobne liście, spożywcze i pokarm dla owadów. Soczewica jadalna jest jadalna.
Soczewica jadalna rośnie rocznie od 20 do 50 cm i po 1 roku osiąga wysokość od 20 do 50 cm i szerokość od 15 do 40 cm. Pokrój soczewicy jadalnej jest rozłożysty, rozkrzewiony, kępiasty, rozgałęziony i wzniesiony.
Soczewica jadalna ma kwiaty w kolorach takich jak niebieski które kwitną w miesiącach maj, czerwiec i lipiec. Liście rośliny są zielone i złożone
Soczewica jadalna to roślina, którą sadzimy w marcu i kwietniu . Soczewica jadalna najbardziej lubi stanowisko słoneczne, a sama uprawa jest łatwa. Idealny odczyn gleby to obojętny. Roślina jest bardzo odporna na choroby i szkodniki.
Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to a najczęściej niszczące ją szkodniki to mszyce, oprzędziki i strąkowiec. Soczewica jadalna nie wymaga nawożenia i nie potrzebuje cyklicznego przycinania.Wygląd soczewicy jadalnej
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, ozdobne liście, spożywcze, pokarm dla owadów
Sadzenie i stanowisko dla soczewicy jadalnej
Pielęgnacja soczewicy jadalnej
Terminy
I | II | III | IV | V | VI | VII | VIII | IX | X | XI | XII | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Kiedy można sadzić? | ||||||||||||
Kiedy kwitnie? | ||||||||||||
Terminy zbiorów | ||||||||||||
Podlewanie | ||||||||||||
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni. Podlewanie soczewicy jest potrzebne zwłaszcza w okresie kwitnienia i tworzenia strąków. |