Nazwa rośliny
Soczewica jadalna (łac. Lens culinaris)
Systematyka
bobowate > soczewica > soczewica jadalna

Wygląd soczewicy jadalnej

Pochodzenie:
Azja Mniejsza
Roczne przyrosty:
20 cm - 50 cm
Maksymalna wysokość:
20 cm - 50 cm
Maksymalna szerokość:
15 cm - 40 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój soczewicy jadalnej:
rozłożysty, rozkrzewiony, kępiasty, rozgałęziony, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
niebieski
Wielkość i forma kwiatów:
motylkowate
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
złożone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla soczewicy jadalnej

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień
Rozstaw przy sadzeniu:
10 cm - 30 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, świeża
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Nadaje się na:

Pielęgnacja soczewicy jadalnej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe choroby:
zgnilizna korzeni, rdza bobu
Typowe szkodniki:
mszyce, oprzędziki, strąkowiec

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXIIkoniec maja
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Podlewanie soczewicy jest potrzebne zwłaszcza w okresie kwitnienia i tworzenia strąków.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
nasiona
Termin zbiorów:
wrzesień, październik

Zobacz inne rośliny podobne do soczewicy jadalnej