Nazwa rośliny
Soczewica jadalna (łac. Lens culinaris)
Systematyka
bobowate > soczewica > soczewica jadalna

Soczewica jadalna znana pod łacińską nazwą lens culinaris to roślina jednoroczna.

Jej miejsce pochodzenia to Azja Mniejsza, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak ogród przydomowy, balkon, taras, ogród wiejski i ogród naturalny.

Podstawowymi walorami soczewicy jadalnej są ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, ozdobne liście, spożywcze i pokarm dla owadów. Soczewica jadalna jest jadalna.

Soczewica jadalna rośnie rocznie od 20 do 50 cm i po 1 roku osiąga wysokość od 20 do 50 cm i szerokość od 15 do 40 cm. Pokrój soczewicy jadalnej jest rozłożysty, rozkrzewiony, kępiasty, rozgałęziony i wzniesiony.

Soczewica jadalna ma kwiaty w kolorach takich jak niebieski które kwitną w miesiącach maj, czerwiec i lipiec. Liście rośliny są zielone i złożone

Soczewica jadalna to roślina, którą sadzimy w marcu i kwietniu . Soczewica jadalna najbardziej lubi stanowisko słoneczne, a sama uprawa jest łatwa. Idealny odczyn gleby to obojętny. Roślina jest bardzo odporna na choroby i szkodniki.

Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to a najczęściej niszczące ją szkodniki to mszyce, oprzędziki i strąkowiec. Soczewica jadalna nie wymaga nawożenia i nie potrzebuje cyklicznego przycinania.

Wygląd soczewicy jadalnej

Pochodzenie:
Azja Mniejsza
Roczne przyrosty:
20 cm - 50 cm
Maksymalna wysokość:
20 cm - 50 cm
Maksymalna szerokość:
15 cm - 40 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój soczewicy jadalnej:
rozłożysty, rozkrzewiony, kępiasty, rozgałęziony, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
niebieski
Wielkość i forma kwiatów:
motylkowate
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
złożone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla soczewicy jadalnej

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień
Rozstaw przy sadzeniu:
10 cm - 30 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, świeża
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Nadaje się na:

Pielęgnacja soczewicy jadalnej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe choroby:
zgnilizna korzeni, rdza bobu
Typowe szkodniki:
mszyce, oprzędziki, strąkowiec

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Podlewanie soczewicy jest potrzebne zwłaszcza w okresie kwitnienia i tworzenia strąków.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
nasiona
Termin zbiorów:
wrzesień, październik
ikona podziel się Przekaż dalej

Zobacz inne rośliny podobne do soczewicy jadalnej