Nazwa rośliny
Soja warzywna (łac. Glycine max) znana też jako soja owłosiona, soja zwyczajna, soja szorstka
Systematyka
bobowate > soja > soja warzywna

Wygląd soi warzywnej

Pochodzenie:
Japonia, Chiny
Roczne przyrosty:
60 cm - 100 cm
Maksymalna wysokość:
60 cm - 100 cm
Maksymalna szerokość:
40 cm - 80 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój soi warzywnej:
rozłożysty, rozkrzewiony, rozgałęziony, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
fioletowy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
złożone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla soi warzywnej

Termin sadzenia:
kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
12 cm - 25 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona
Dodatkowe informacje:
W uprawie sieje się soję rzędami w odstępach do 25 cm, przy rozstawie rzędów do 60 cm.


Stanowisko:
Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, lekka, próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Nadaje się na:
nasadzenie grupowe, rabaty, kompozycje

Pielęgnacja soi warzywnej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, organiczny. Nawozić 1 raz w roku.
Soja nie wymaga nawożenia azotowego, ponieważ dzięki bakteriom brodawkowatym potrafi wiązać azot z powietrza.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
W uprawie ogrodowej można soję nawadniać, ale bez nadmiaru wody. Dobrze znosi okresy suszy.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
nasiona
Termin zbiorów:
sierpień, wrzesień