Nazwa rośliny
Szczaw polny (łac. Rumex acetosella)
Systematyka
rdestowate > szczaw > szczaw polny

Wygląd szczawiu polnego

Pochodzenie:
Afryka Północna, Europa, Azja
Roczne przyrosty:
10 cm - 40 cm
Maksymalna wysokość:
10 cm - 40 cm
Maksymalna szerokość:
10 cm - 20 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
2 lata


Pokrój szczawiu polnego:
rozłożysty, kępiasty, rozgałęziony, luźny, wzniesiony
Kolor kwiatów:
czerwony
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
lancetowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla szczawiu polnego

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień
Rozstaw przy sadzeniu:
10 cm - 20 cm
Sposób rozmnażania:
podział, nasiona


Stanowisko:
Gleba:
przeciętna ogrodowa, gliniasta, przepuszczalna, próchniczna, żyzna, piaszczysta, sucha
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
suche
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty, kompozycje, obwódki rabat

Pielęgnacja szczawiu polnego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe choroby:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Co 3-4 lata należy odmłodzić szczaw — podzielić bylinę i posadzić na nowo.
Kiedy należy przycinać?
Doskonale znosi przycinanie.
Przed nowym sezonem należy ściąć suchą część nadziemną byliny.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Roślina dobrze znosi suszę, Wymaga podlewania w długich okresach bez deszczu.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
jadalna, lecznicza
Przepisy kulinarne: