Nazwa rośliny
Szczaw tępolistny (łac. Rumex obtusifolius) znana też jako szczaw leśny
Systematyka
rdestowate > szczaw > szczaw tępolistny

Wygląd szczawiu tępolistnego

Pochodzenie:
Afryka Północna, Europa, Azja
Roczne przyrosty:
50 cm - 130 cm
Maksymalna wysokość:
50 cm - 130 cm
Maksymalna szerokość:
20 cm - 40 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
2 lata


Pokrój szczawiu tępolistnego:
wyprostowany, kępiasty, rozgałęziony, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
zielonkawy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
sercowate
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla szczawiu tępolistnego

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień
Rozstaw przy sadzeniu:
20 cm - 50 cm
Sposób rozmnażania:
podział, nasiona


Gleba:
gliniasta, przepuszczalna, żyzna, wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty, kompozycje

Pielęgnacja szczawiu tępolistnego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Co 3-4 lata należy odmłodzić szczaw, podzielić bylinę i posadzić na nowo.
Kiedy należy przycinać?
Doskonale znosi przycinanie.
Przed nowym sezonem należy ściąć suchą część nadziemną byliny.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Roślina lubi podłoże wilgotne, dobrze znosi suszę. Wymaga podlewania w długich okresach bez deszczu.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Przepisy kulinarne: