Nazwa rośliny
Szczaw zwyczajny (łac. Rumex acetosa)
Systematyka
rdestowate > szczaw > szczaw zwyczajny

Wygląd szczawiu zwyczajnego

Pochodzenie:
Afryka Północna, Europa, Azja
Roczne przyrosty:
50 cm - 100 cm
Maksymalna wysokość:
50 cm - 100 cm
Maksymalna szerokość:
25 cm - 50 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
2 lata


Pokrój szczawiu zwyczajnego:
wyprostowany, rozkrzewiony, rozgałęziony
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
czerwonawy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
oszczepowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla szczawiu zwyczajnego

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, sierpień
Rozstaw przy sadzeniu:
20 cm - 40 cm
Sposób rozmnażania:
podział, nasiona


Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty

Pielęgnacja szczawiu zwyczajnego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe szkodniki:
mszyce, kałdunica zielona

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Co 3-4 lata należy odmłodzić szczaw — podzielić bylinę i posadzić na nowo.
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Aby szczaw rozwijał młode, przydatne do spożycia liście, dobrze jest ściąć go trzy razy w sezonie, pozostawiając kilka zewnętrznych liści.
Kiedy kwitnie?
Terminy zbiorów
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 2 razy w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Szczaw potrzebuje stale wilgotnego podłoża.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
Typ pożytku:
liście
Termin zbiorów:
maj, czerwiec, lipiec
Przepisy kulinarne: