Nazwa rośliny
Szkarłatka jagodowa (łac. Phytolacca acinosa) znana też jako szkarłatka indyjska, szkarłatka jadalna, szkarłatka azjatycka
Systematyka
szkarłatkowate > szkarłatka > szkarłatka jagodowa

Wygląd szkarłatki jagodowej

Pochodzenie:
Azja Południowo-Wschodnia
Roczne przyrosty:
80 cm - 120 cm
Maksymalna wysokość:
80 cm - 120 cm
Maksymalna szerokość:
50 cm - 100 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój szkarłatki jagodowej:
rozłożysty, rozkrzewiony, rozgałęziony, wzniesiony, krzaczasty
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
biały
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
eliptyczne
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla szkarłatki jagodowej

Termin sadzenia:
kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
80 cm - 100 cm
Sposób rozmnażania:
podział, nasiona


Gleba:
przeciętna ogrodowa, gliniasta, przepuszczalna, próchniczna, żyzna, lekko wilgotna, piaszczysto-gliniasta
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
dobra odporność na mróz, do -20 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, rabaty, kompozycje

Pielęgnacja szkarłatki jagodowej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz kompost, organiczny. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Szkarłatce należy zapewnić podłoże stale umiarkowanie wilgotne. Odpowiednia do podlewania jest woda odstała albo deszczowa.
Usuwanie przekwitłych kwiatów
Jeśli nie jest planowany zbiór nasion, przekwitłe kwiatostany należy usuwać na bieżąco.
Ochrona zimowa
W chłodniejszych rejonach celowe jest zabezpieczenie byliny przed mrozem.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
trująca, lecznicza