Nazwa rośliny
Szorstkowiec Fortune'a (łac. Trachycarpus fortunei) znana też jako szorstkowiec fortunego
Systematyka
palmy > szorstkowiec > szorstkowiec Fortune'a

Wygląd szorstkowca Fortune'a

Pochodzenie:
Japonia, Chiny, Wietnam, Birma
Roczne przyrosty:
10 cm - 15 cm
Maksymalna wysokość:
200 cm - 300 cm
Maksymalna szerokość:
100 cm - 150 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
30 lat


Pokrój szorstkowca Fortune'a:
wyprostowany, parasolowaty, nierozgałęziony
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
zimozielona
ciekawy pokrój, ozdobne liście
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
złożone
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla szorstkowca fortune'a

Termin sadzenia:
styczeń, luty
Rozstaw przy sadzeniu:
200 cm - 300 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona
Dodatkowe informacje:
Szorstkowiec nie kwitnie i nie wytwarza nasion w warunkach domowych, więc nasiona trzeba kupić. Moczy się je w wodzie przez 3-5 dni, po czym wysiewa w styczniu lub lutym do doniczek wypełnionych ziemią.


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, ziemia do palm
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach

Pielęgnacja szorstkowca Fortune'a

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Młode palmy przesadza się co roku, a starsze co 3-4 lata. W przypadku dużych palm, aby uniknąć uszkodzenia korzeni, lepiej jest co roku na wiosnę wymienić tylko górną warstwę ziemi o grubości około 5 cm i zastąpić ją świeżą.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz do palm. Nawozić raz w miesiącu.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
Szorstkowce są bardzo odporne na suszę, dlatego należy je podlewać oszczędnie i z umiarem. Podlewanie jest potrzebne dopiero wtedy, gdy wierzchnia warstwa przeschnie na głębokość 3-4 cm.
Usuwanie starych liści
Nie należy zbyt wcześnie usuwać liści, które zaczynają żółknąć lub zbrązowiały.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: