Szparag pierzasty znana pod łacińską nazwą asparagus setaceus to bylina.
Inne nazwy szparaga pierzastego to między innymi asparagus pierzasty, paprotka, szparag ozdobny
Jej miejsce pochodzenia to Afryka Południowa, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak mieszkanie i ogród zimowy.
Podstawowymi walorami szparaga pierzastego są ciekawy pokrój, ozdobne liście i ozdobne owoce. Asparagus pierzasty jest niejadalna.
Paprotka rośnie rocznie od 40 do 60 cm i po 3 latach osiąga wysokość od 40 do 60 cm i szerokość od 30 do 50 cm. Pokrój szparaga pierzastego jest
rozłożysty, rozkrzewiony, wzniesiony, gęsty i zwieszający.
Paprotka ma kwiaty w kolorach takich jak biały
które kwitną w miesiącach wrzesień i październik.
Liście rośliny są
zielone
i
igłowate
Szparag ozdobny to roślina, którą sadzimy w
styczniu
,
lutym
,
marcu
,
kwietniu
,
maju
,
czerwcu
,
lipcu
,
sierpniu
,
wrześniu
,
październiku
,
listopadzie
i
grudniu
.
Asparagus pierzasty najbardziej lubi stanowisko półzacienione lub jasne, a sama uprawa jest łatwa.
Idealny odczyn gleby to obojętny.
Roślina jest średnio wrażliwa na choroby i szkodniki.
Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to
a najczęściej niszczące ją szkodniki to mszyce, przędziorki, czerwce i tarcznik.
szparag ozdobny wymaga nawożenia i nie potrzebuje cyklicznego przycinania.