Nazwa rośliny
Tamaryszek francuski (łac. Tamarix gallica)
Systematyka
tamaryszkowate > tamaryszek > tamaryszek francuski

Wygląd tamaryszka francuskiego

Pochodzenie:
zachodni obszar śródziemnomorski
Roczne przyrosty:
20 cm - 50 cm
Maksymalna wysokość:
200 cm - 400 cm
Maksymalna szerokość:
300 cm - 600 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
10 lat


Pokrój tamaryszka francuskiego:
rozłożysty, rozkrzewiony, rozgałęziony, łukowato wygięty, luźny, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, ozdobne liście, ozdobne pędy
Kolor kwiatów:
różowy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
lancetowate
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla tamaryszka francuskiego

Termin sadzenia:
kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
200 cm - 500 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, nasiona


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, piaszczysta, lekko wilgotna, piaszczysto-próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -23 °C


Nadaje się na:

Pielęgnacja tamaryszka francuskiego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Zbyt długie pędy skrócić trzeba o 2/3 długości, a krótsze pędy mniej więcej o połowę.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj raz w tygodniu.
Podlewania wymagają krzewy młode, starsze dobrze radzą sobie z długotrwałą suszą. Podlewać należy rzadziej, ale tak, aby woda dotarła do całej bryły korzeniowej.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: