Nazwa rośliny
Trojeść bulwiasta (łac. Asclepias tuberosa) znana też jako trojeść pomarańczowa, motyle ziele, chwast motyli
Systematyka
toinowate > trojeść > trojeść bulwiasta

Wygląd trojeści bulwiastej

Pochodzenie:
Ameryka Północna
Roczne przyrosty:
50 cm - 100 cm
Maksymalna wysokość:
50 cm - 100 cm
Maksymalna szerokość:
40 cm - 50 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
3 lata


Pokrój trojeści bulwiastej:
wyprostowany, rozkrzewiony, kępiasty, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
Kolor kwiatów:
pomarańczowy, pomarańczowoczerwony
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
lancetowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla trojeści bulwiastej

Termin sadzenia:
kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
30 cm - 40 cm
Sposób rozmnażania:
nasiona
Dodatkowe informacje:
Nasiona wysiewa się bezpośrednio do gruntu. Roślina zakwitnie w następnym sezonie.


Stanowisko:
Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, lekka, próchniczna, żyzna, piaszczysto-gliniasta, piaszczysto-próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty, kompozycje

Pielęgnacja trojeści bulwiastej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Suchą część nadziemną ścina się dopiero wczesną wiosną, ponieważ owocostany trojeści wyglądają zimą bardzo efektownie.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Trojeść bulwiasta dobrze znosi suszę. W dłuższych okresach bez deszczu należy jednak zapewnić roślinie nawadnianie.
Usuwanie przekwitłych kwiatów
Ścinanie przekwitłych kwiatów pobudza roślinę do dłuższego kwitnienia i zapobiega samosiewowi.
Ochrona zimowa
Trojeść bulwiasta jest wrażliwa na silne mrozy, zwłaszcza w młodym wieku.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: