Nazwa rośliny
Trzmielina japońska (łac. Euonymus japonicus)
Systematyka
dławiszowate > trzmielina > trzmielina japońska

Wygląd trzmieliny japońskiej

Pochodzenie:
Korea, Japonia, Chiny
Roczne przyrosty:
20 cm - 40 cm
Maksymalna wysokość:
120 cm - 250 cm
Maksymalna szerokość:
60 cm - 150 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
8 lat


Pokrój trzmieliny japońskiej:
rozłożysty, rozkrzewiony, rozgałęziony, wzniesiony, krzaczasty
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
zimozielona
ciekawy pokrój, ozdobne liście, zimozielona
Kolor kwiatów:
biały, kremowy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
jajowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla trzmieliny japońskiej

Termin sadzenia:
kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
30 cm - 100 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki wierzchołkowe, nasiona
Dodatkowe informacje:
Trzmielina japońska posadzona wiosną ma więcej czasu na przygotowanie się do zimy.


Gleba:
przepuszczalna, lekka, próchniczna, żyzna, świeża
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane


Nadaje się na:
żywopłot, soliter, nasadzenie grupowe, w pojemnikach, kompozycje

Pielęgnacja trzmieliny japońskiej

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Starsze krzewy należy przesadzać z odpowiednio dużą bryłą korzeniową.
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Wczesną wiosną można wykonać cięcie formujące oraz sanitarne trzmieliny japońskiej. Nadaje się krzewowi odpowiedni kształt i utrzymuje zaplanowaną wysokość.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 2 razy w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Nie należy dopuszczać do przesuszenia krzewu, ale unikać przy tym tworzenia zastojów wody. Ze względu na zimozielone liście, trzmielina japońska wymaga nawadniania również zimą.
Zimowanie
Krzewy uprawiane w pojemnikach dobrze jest przechowywać zimą w pomieszczeniu o temperaturze 8-10 stopni. Trzmielina posadzona w gruncie w chłodniejszych rejonach kraju wymaga zabezpieczenie przed mrozem.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: