Nazwa rośliny
Wierzba iwa (łac. Salix caprea)
Systematyka
wierzbowate > wierzba > wierzba iwa

Wygląd wierzby iwy

Pochodzenie:
Europa, Azja Północna
Roczne przyrosty:
60 cm - 80 cm
Maksymalna wysokość:
500 cm - 800 cm
Maksymalna szerokość:
300 cm - 600 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
10 lat


Pokrój wierzby iwy:
wyprostowany, wzniesiony, kulisty
Cechy charakterystyczne:
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, pokarm dla owadów, ozdobne pędy
Kolor kwiatów:
żółty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
eliptyczne
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla wierzby iwy

Termin sadzenia:
kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
150 cm - 300 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, nasiona, szczepienie


Stanowisko:
Gleba:
przeciętna ogrodowa, gliniasta, lekka, próchniczna, piaszczysta, wilgotna, świeża
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:

Pielęgnacja wierzby iwy

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
wrażliwa

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Doskonale znosi przycinanie.
Cięcie należy wykonać zaraz po kwitnieniu. To pozwoli zachować zwartą i gęstą koronę. Jeśli wierzba ma tworzyć naturalną formę, z cięcia formującego należy zrezygnować.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, organiczny. Nawozić raz w miesiącu.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Wierzba iwa dobrze radzi sobie na glebach suchych i ubogich, ale zdecydowanie lepiej rośnie na lekko wilgotnym podłożu.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: