Nazwa rośliny
Wierzba sachalińska 'Sekka' (łac. Salix sachalinensis ‘Sekka’) znana też jako wierzba smocza, wierzba amurska
Systematyka
wierzbowate > wierzba > wierzba sachalińska 'Sekka'

Wygląd wierzby sachalińskiej 'Sekka'

Pochodzenie:
Japonia, Sachalin, Chiny Północno-Wschodnie, Jakucja
Roczne przyrosty:
40 cm - 70 cm
Maksymalna wysokość:
200 cm - 400 cm
Maksymalna szerokość:
200 cm - 400 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
8 lat


Pokrój wierzby sachalińskiej 'Sekka':
rozłożysty, rozkrzewiony, wzniesiony
Cechy charakterystyczne:
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, ozdobne liście, pokarm dla owadów, ozdobne pędy
Kolor kwiatów:
żółty, srebrzysty
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
lancetowate
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla wierzby sachalińskiej 'sekka'

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, listopad, grudzień
Rozstaw przy sadzeniu:
150 cm - 300 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe
Dodatkowe informacje:
Najlepiej jest sadzić wierzbę smoczą, kiedy nie ma liści - w okresie spoczynku wegetacyjnego.


Stanowisko:
Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, próchniczna, żyzna, lekko wilgotna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:

Pielęgnacja wierzby sachalińskiej 'Sekka'

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
dobra odporność
Typowe choroby:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Doskonale znosi przycinanie.
Wiosną albo późno jesienią ścina się najstarsze pędy nisko nad ziemią, aby pobudzić krzew do rozwijania nowych, efektownych pędów. Poza tym można poprzez cięcie regulować formę i wielkość krzewu.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz kompost, organiczny. Nawozić 1 raz w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Przede wszystkim przez pierwsze dwa lata trzeba wierzbie sachalińskiej zapewnić dostateczne zaopatrzenie w wodę podczas suszy i upału.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: