Nazwa rośliny
Winorośl pachnąca (łac. Vitis riparia)
Systematyka
winoroślowate > winorośl > winorośl pachnąca

Winorośl pachnąca znana pod łacińską nazwą vitis riparia to pnącze.

Jej miejsce pochodzenia to wschodnia Ameryka Północna, a w polskich warunkach nadaje się do miejsc uprawy takich jak ogród, ogród przydomowy, ogród wiejski, ogród naturalny i wzdłuż ogrodzeń.

Podstawowymi walorami winorośli pachnącej są ozdobne kwiaty, przyjemny zapach, ciekawy pokrój, ozdobne liście, ozdobne owoce, efektowne przebarwienie liści i pokarm dla ptaków. Winorośl pachnąca jest niejadalna.

Winorośl pachnąca rośnie rocznie od 100 do 200 cm i po 5 latach osiąga wysokość od 500 do 1000 cm i szerokość od 150 do 300 cm. Pokrój winorośli pachnącej jest pnący, gęsty i słabo rozgałęziony.

Winorośl pachnąca ma kwiaty w kolorach takich jak biały i kremowobiały które kwitną w miesiącach maj i czerwiec. Liście rośliny są zielone i podzielone

Winorośl pachnąca to roślina, którą sadzimy w marcu , kwietniu i maju . Winorośl pachnąca najbardziej lubi stanowisko słoneczne lub półzacienione, a sama uprawa jest łatwa. Idealny odczyn gleby to roślina tolerancyjna. Roślina jest dobra odporność na choroby i szkodniki.

Najczęściej spotykane choroby dotykające tą roślinę to a najczęściej niszczące ją szkodniki to mszyce, przędziorki, wciornastki, opuchlaki i miseczniki. Winorośl pachnąca wymaga nawożenia i potrzebuje cyklicznego przycinania.

Wygląd winorośli pachnącej

Pochodzenie:
wschodnia Ameryka Północna
Roczne przyrosty:
100 cm - 200 cm
Maksymalna wysokość:
500 cm - 1000 cm
Maksymalna szerokość:
150 cm - 300 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
5 lat


Pokrój winorośli pachnącej:
pnący, gęsty, słabo rozgałęziony
Kolor kwiatów:
biały, kremowobiały
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla winorośli pachnącej

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, maj
Rozstaw przy sadzeniu:
100 cm - 150 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki pędowe, odkłady
Dodatkowe informacje:
Ma niewielkie wymagania, może rosnąć w słońcu i półcieniu.


Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, próchniczna, żyzna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
roślina tolerancyjna
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Pielęgnacja winorośli pachnącej

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
dobra odporność

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Winorośl na ogół dobrze się przyjmuje po przesadzeniu. Należy wykopywać pnącze z możliwie dużą bryłą korzeniową.
Kiedy należy przycinać?
Doskonale znosi przycinanie.
Nie wymaga regularnego ciecia. Przycinać należy według potrzeb, najlepiej wykonać cięcie pod koniec zimy lub na przedwiośniu.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz do winorośli. Nawozić raz w miesiącu.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Podlewanie powinno być umiarkowane, aby uniknąć przelania gleby, gdyż może to prowadzić do gnicia korzeni.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia:
ikona podziel sięPrzekaż dalej