Nazwa rośliny
Żagwin zwyczajny (łac. Aubrieta deltoidea) znana też jako obrecja zwyczajna
Systematyka
kapustowate > żagwin > żagwin zwyczajny

Wygląd żagwina zwyczajnego

Pochodzenie:
wschodni obszar śródziemnomorski
Roczne przyrosty:
5 cm - 15 cm
Maksymalna wysokość:
5 cm - 15 cm
Maksymalna szerokość:
20 cm - 30 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
3 lata


Pokrój żagwina zwyczajnego:
kępiasty, roślina darniowa, dywanowy, poduszkowaty
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
zimozielona
ozdobne kwiaty, ciekawy pokrój, ozdobne liście, pokarm dla owadów, zimozielona
Kolor kwiatów:
purpurowofioletowy, różowofioletowy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
eliptyczne
Kolor liścia:
zielone

Sadzenie i stanowisko dla żagwina zwyczajnego

Termin sadzenia:
sierpień, wrzesień
Rozstaw przy sadzeniu:
20 cm - 30 cm
Sposób rozmnażania:
podział, sadzonki wierzchołkowe, nasiona
Dodatkowe informacje:
Rozsadę żagwina przygotowuje się z siewu w kwietniu i maju. Na miejsce stałe wysadza się w sierpniu i wrześniu.


Stanowisko:
Gleba:
przepuszczalna, próchniczna, żyzna, świeża
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
dobra odporność na mróz, do -20 °C


Nadaje się na:

Pielęgnacja żagwina zwyczajnego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
W środkowej części darń stopniowo zamiera i po około 10 latach wymaga przesadzenia i odnowienia.
Kiedy należy przycinać?
Doskonale znosi przycinanie.
Po przekwitnieniu należy przyciąć bylinę; poprawia się przez to jej wygląd oraz oszczędza energię potrzebną do tworzenia nasion. Poza tym cięcie pobudza rośliny do ponownego, słabszego kwitnienia latem i sprzyja utrzymaniu zwartego pokroju.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz wieloskładnikowy, kompost. Nawozić 2 razy w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Roślina nie znosi przesuszania, trzeba jej zapewnić regularne nawadnianie, ale bez zastoju wody.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: