Nazwa rośliny
Zawciąg nadmorski (łac. Armeria maritima) znana też jako zawciąg pospolity
Systematyka
ołownicowate > zawciąg > zawciąg nadmorski

Wygląd zawciągu nadmorskiego

Pochodzenie:
Ameryka Północna, Europa, Azja
Roczne przyrosty:
20 cm - 50 cm
Maksymalna wysokość:
20 cm - 50 cm
Maksymalna szerokość:
10 cm - 30 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
3 lata


Pokrój zawciągu nadmorskiego:
kępiasty, luźny, wzniesiony, poduszkowaty
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
zimozielona
ozdobne kwiaty, ozdobne liście, pokarm dla owadów
Kolor kwiatów:
różowy, biały, karminowy
Wielkość i forma kwiatów:
główkowate
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
równowąskie
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla zawciągu nadmorskiego

Termin sadzenia:
marzec, kwiecień, lipiec, sierpień, wrzesień
Rozstaw przy sadzeniu:
15 cm - 30 cm
Sposób rozmnażania:
podział, nasiona


Stanowisko:
Gleba:
przeciętna ogrodowa, przepuszczalna, próchniczna, piaszczysto-próchniczna
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
umiarkowane
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -27 °C


Nadaje się na:
nasadzenie grupowe, w pojemnikach, rabaty, kompozycje, obwódki rabat

Pielęgnacja zawciągu nadmorskiego

Trudność uprawy:
łatwy
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe choroby:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Przed albo po kwitnieniu można zawciąg przesadzić, łącząc ten zabieg z podziałem i rozmnażaniem byliny.
Kiedy należy przycinać?
Dobrze znosi przycinanie.
Na koniec zimy należy ściąć nisko stare liście, aby pobudzić roślinę do rozwoju nowych.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 2 razy w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 3 dni.
Zawciąg dobrze znosi suszę, podlewania wymagają młode rośliny oraz starsze w dłuższych okresach bez deszczu.
Usuwanie przekwitłych kwiatów
Usuwanie przekwitłych kwiatostanów poprawia estetykę roślinę oraz oszczędza jej energii potrzebnej do tworzenia nasion.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: