Nazwa rośliny
Zawilec japoński (łac. Anemone hupehensis var. japonica) znana też jako zawilec jesienny, anemon jesienny
Systematyka
jaskrowate > zawilec > zawilec japoński

Wygląd zawilca japońskiego

Pochodzenie:
Chiny, Tajwan
Roczne przyrosty:
50 cm - 100 cm
Maksymalna wysokość:
50 cm - 100 cm
Maksymalna szerokość:
40 cm - 50 cm
Po ilu latach osiąga docelowe rozmiary:
1 rok


Pokrój zawilca japońskiego:
wyprostowany, rozgałęziony, luźny
Cechy charakterystyczne:
pachnąca
przyciąga zwierzęta
ozdobne kwiaty, pokarm dla owadów, długowieczna
Kolor kwiatów:
różowy, biały, czerwony, kremowy
Wielkość i forma kwiatów:
kwiatostan
Rodzaj ulistnienia:
Kształt liścia:
podzielone
Kolor liścia:
ciemnnozielone

Sadzenie i stanowisko dla zawilca japońskiego

Termin sadzenia:
kwiecień, maj, czerwiec, lipiec, sierpień, wrzesień
Rozstaw przy sadzeniu:
15 cm - 25 cm
Sposób rozmnażania:
sadzonki korzeniowe


Stanowisko:
Gleba:
próchniczna, żyzna, wilgotna, piaszczysto-gliniasta
Odczyn pH gleby:
Wilgotność podłoża:
wilgotne
Strefa mrozoodporności:
bardzo odporna na mróz, odporność poniżej -23 °C


Nadaje się na:

Pielęgnacja zawilca japońskiego

Trudność uprawy:
średni
Poziom odporności:
bardzo odporna
Typowe choroby:
Typowe szkodniki:

Terminy

IIIIIIIVVVIVIIVIIIIXXXIXII
Kiedy można sadzić?
Kiedy można przesadzać?
Kiedy należy przycinać?
Doskonale znosi przycinanie.
Późną jesienią wykonuje się przycinanie bylin ok. 10 cm nad ziemią.
Kiedy kwitnie?
Nawożenie
Nawóz kompost. Nawozić 2 razy w roku.
Podlewanie
Umiarkowane zapotrzebowanie na wodę. Podlewaj co 2 dni.
Podłoże nie powinno całkowicie przesychać, ponieważ zawilce mogą chorować i nie będą kwitnąć.

Zastosowanie w kuchni

Przydatność do spożycia: